Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy új törvényjavaslat szerint legfeljebb 180 nappal lehet már meghosszabbítani a veszélyhelyzetet

888.hu

2022.09.28. 14:40

A javaslatot Kocsis Máté, a Fidesz frakció vezetője nyújtotta be.

 

A törvényjavaslatot Kocsis Máté kedd este nyújtotta be a Parlamentnek, melynek lényege, hogy 180 napos időkorlátot kap a veszélyhelyzet az Országgyűléstől, míg eddig nem volt hasonló rendelkezés a törvényben.

Az indoklásból kiderül, hogy bár eddig szabályozás rögzítette, hogy Kormány ezt a jogkörét – a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan – kizárólag a veszélyhelyzet hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából gyakorolhatja, azonban a veszélyhelyzet meghosszabbítására továbbra is időbeni megkötés nélkül, korlátlan lehetősége van az Országgyűlésnek.

Áttekintve az európai országok különleges jogrendi szabályozását,

 

megállapítást nyert, hogy több ország is időbeli korlátot állapít meg

 

a veszélyhelyzet, illetve az annak megfeleltethető különleges jogrendi kategóriának az elrendelése és a meghosszabbítása tekintetében is. Erre, valamint arra figyelemmel, hogy veszélyhelyzet alatt az alapvető jogokat korlátozó intézkedések meghozatalára is lehetőség van – mint ahogyan ez a koronavírus-világjárvány alatt is történt – indokolt a veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítására időkorlát megállapítása.

Hasonló időkorlátot alkalmaznak a veszélyhelyzet meghosszabbítása tekintetében például Olaszországban, Lettországban és Finnországban – derült ki az indoklásból.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére