Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egymilliónál is több aláírás kell az európai polgári kezdeményezés hitelesítéséhez

888.hu, MTI

2021.03.10. 16:30

Napirenden kell tartani a nemzeti régiók ügyét május 7-éig azokban az országokban, ahol a „tartalék aláírások” száma még nem elegendő – hangsúlyozta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a székely szabadság napja alkalmából szerdán Budapesten.

 

Németh Zsolt az európai polgári kezdeményezésről a Hősök terén megtartott sajtótájékoztatón beszélt, amelyet a járvány elleni intézkedések miatt szerveztek az ilyenkor szokásos megemlékezés helyett.

A politikus kiemelte:

május 7-én zárul le a nemzeti régiókról szóló aláírásgyűjtés, amelynek keretében egymillió aláírást kell összegyűjteni hét országból.

Ugyan a küszöbértéket tíz országban már sikerült elérni, a tapasztalatok szerint az aláírások 10-15 százaléka érvénytelen – fűzte hozzá.

Németh Zsolt ezért a május 7-éig tartó időszak feladatának nevezte, hogy „sikerüljön elég tartalékot képezni” ahhoz, hogy akkor is meglegyenek a szükséges aláírások hét országból, amikor az Európai Bizottság hitelesíti azokat. Ezért – hangsúlyozta – május 7-éig napirenden kell tartani a nemzeti régiók ügyét azokban az országokban, ahol a tartalék nem elegendő.

A kezdeményezésről elmondta, hogy az Európai Bíróság álláspontja szerint létre lehet hozni a nemzeti régiókat, aminek célja, hogy az EU kohéziós politikájában a nemzeti régiók egyenjogúak lehessenek más többségi régiókkal.

Sajnálatos módon az elmúlt évtizedek azt bizonyították, hogy a nemzetiségek által lakott régiók szisztematikus diszkrimináció áldozatai a fejlesztéspolitikában”

– fogalmazott, példaként említve Székelyföldet és a felvidéki Csallóközt.

Németh Zsolt ezen a ponton Dél-Tirol, az egyik legfejlettebb olaszországi régió példáját felhozva kijelentette, az autonómiáknak a gazdasági-társadalmi fejlődés területén is van létjogosultságuk.

A kormánypárti politikus álláspontja szerint az EU-ban létre kell hozni egy nemzeti kisebbségvédelmi rendszert, és ezt annak ellenére is napirenden kell tartani, hogy az Európai Bizottság a közelmúltban „lesöpörte” a nemzeti régiókéval párhuzamosan futó, az őshonos nemzetiségek védelmét célzó kezdeményezést.

A székely szabadság napjával kapcsolatban arról beszélt, hogy

a székely vértanúk a szabadságharc leverését követően is hűséggel ébren tartották annak eszméit, és ezért megtorlás áldozatai lettek.

Emlékük ápolása kiemelkedően fontos célkitűzése a Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) – jelentette ki.

Németh Zsolt szólt arról is, hogy az SZNT az elmúlt években rendkívül sokat tett az erdélyi magyarság, a székelyek és az autonómia ügyének életben tartásáért. A civil szervezet 200 ezer aláírást gyűjtött az autonómia érdekében, és többek között elindította a szabadság napi megemlékezéseket – sorolta.

Incze Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke felidézte, hogy március 10-én, a székely szabadság napján az 1848–49-es forradalom és szabadságharc székely vértanúira emlékeznek. 1854-ben ezen a napon végezték ki a két évvel korábbi Habsburg-ellenes székely szervezkedés vezetőit, Török Jánost, Gálffy Mihályt és Horváth Károlyt.

A Székelyföldért Társaság a székely szabadság napjának rendezvényei helyett a Hősök terén egy nagy méretű, a székely és magyar nemzeti színeket megjelenítő kokárda elhelyezésével hívta fel a figyelmet az autonómia megvalósításának haladéktalan szükségességére.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére