Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre erőteljesebben nyomul a szcientológia „egyház” Magyarországon

Horváth Tamás

2020.01.12. 20:00

Az iskolák mellett már a lakosságot is közvetlenül megszólítják.

Ősszel a Mandiner interjút készített Dudás Diánával, aki több évet töltött el a szcientológia felsőbb szintjein, és a szervezet tengerentúli központjába, a SeaOrgba is eljutott. Dudás Diána fokozatosan ábrándult ki a magát egyházként definiáló szcientológiából, végül egy idegösszeomlás vezetett ahhoz, hogy végleg kiszálljon.

A szervezet azóta is aktív, ahogy Dudás elmondta, bújtatott toborzómódszerrel dolgoznak:

Eleinte nem könnyű felismerni őket, mert sokáig nem hangzik el maga a szcientológia szó sem. Csak személyiségfejlesztő könyveket, teszteket látni, illetve tanulást segítő képzésekkel, drogprevenciós tevékenységgel találkozik az ember.

Ilyen fedőtevékenység a drogellenes küzdelem is, amivel pár éve már az iskolákba is eljutottak a szcientológusok, akkor a KLIK figyelmeztette körlevélben az igazgatókat. Tavaly azonban újabb botrány robbant ki, a szervezet életvezetési tanácsokat tartalmazó ajándékkönyveket, DVD-ket juttatott el az oktatási intézményekbe, Az Út a boldogsághoz címmel. Ezen kívül erőszakmentes kommunikációról szóló tréninget is tartottak a pedagógusoknak, amiken a résztvevők elől eltitkolták a szervezők valódi kilétét.

Úgy tűnik, hogy mostanában az iskolákban nyomuló fedőszervezetek mellett a toborzás más módját is szívesen alkalmazzák a szcientológusok: pár hete az újbudai lakosok postaládájában landoltak az L. Ron Hubbard alapította szervezet szóróanyagai, amelyek egy nemzetközi szcientológus videógyűjtemény megtekintésére invitálnak.

A szcientológiában hosszú idő óta tevékenykedő tagokat egyébként igencsak nehéz észérvekkel meggyőzni a kilépésről, ahogy erről Dudás Diána is mesélt a Mandinernek:

A szervezetben elkezdik kiképezni az embert arra, hogy mit mondjon, hogyan reagáljon, konkrét tankönyvek épülnek a külső kritikák hárítására. Van, hogy szimulálják is ezeket a szituációkat, eljátsszák a szülőket, az ellenzőket, ezért nem hatják meg az érintettet majd a külső hangok. Most is kapok leveleket olyanoktól, akiknek a barátja, párja bekerült a rendszerbe. Próbálom őket is felvilágosítani, hogy nem egy személlyel, hanem egy szervezettel állnak szemben. A szcientológiának nincsenek tagjai, csak áldozatai.

A Magyarországi Szcientológia Egyház jelenleg vallási tevékenységet végző szervezetként működik hazánkban, vagyis állami normatívában nem részesül, de bizonyos adókedvezményeket igénybe vehet. Pár éve adatokkal való visszaélés miatt összesen negyvenmillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezték a szervezetet. Az adatvédelmi eljárás mellett bűnügyi nyomozás is folyamatban van ellenük kuruzslás, személyes adattal való visszaélés és kémkedés gyanúja miatt. A pénzbüntetés kapcsán Dudás Diána elmondta, hogy nem rázta meg a szervezetet:

Pár nappal később adománygyűjtő est keretében kalapozták össze a pénzt, és még pluszbevételük is lett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére