Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre több nõ ül a Parlamentben

Bertha László

2018.05.09. 12:52

Íme néhány kevésbé ismert tény és adat a kedden megalakult új Országgyûlésrõl.

Letették esküjüket az országgyűlési képviselők kedden, ezzel megalakult az új parlament. Ennek kapcsán a hirado.hu szedett össze néhány kevésbé ismert tényt és érdekességet az új Országgyűlés összetételéről.

Mint ismert, a Fidesz-KDNP listáján az előző négy évhez hasonlóan ismét 133 képviselő jutott mandátumhoz. A Fidesz frakciója így akárcsak 2014-ben, most is 117 fővel alakult meg, míg a KDNP frakciójában 16 képviselő ül. Az MSZP–Párbeszéd közös listáján 20 képviselő jutott mandátumhoz, a két párt külön frakciót alakít és frakciószövetségként dolgozik.

A Párbeszéd öttagú frakciójában a párt három politikusához a közös listán bejutott Bősz Anett (Magyar Liberális Párt), illetve a szocialista Burány Sándor csatlakozik, aki továbbra is az MSZP tagja marad. Az MSZP 15 tagú frakciót alakít. A Jobbiknak 26, a Demokratikus Koalíciónak (DK) 9 fős a frakciója.

Szintén kilencfős frakciót alakít az LMP, a mandátumot szerzett nyolc LMP-s politikushoz az Együtt színeiben megválasztott liberális Szabó Szabolcs csatlakozik. Az Országgyűlésnek egy független képviselője van Mellár Tamás személyében, emellett nemzetiségi listán a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is szerzett egy mandátumot – írja a Híradó.

A legfiatalabb és a legidősebb

A parlament legidősebb képviselője a Fidesz–KDNP közös listáján mandátumot szerző Turi-Kovács Béla, aki 1935-ben született, míg a legfiatalabb képviselő az LMP színeiben politizáló Ungár Péter.

2018. április 8-án az előző ciklushoz képest 44 új képviselőt választottak meg, közülük 35-en először szereztek mandátumot, kilencen pedig hosszabb-rövidebb ideig ültek már a parlamenti padsorokban.

Több nő ül majd a Parlamentben

Az áprilisi választáson 23 nő szerzett mandátumot, közülük heten először lesznek tagjai a törvényhozásnak. A Fidesz–KDNP listáján 11 nő szerzett mandátumot, közülük tíz a Fidesz, egy a KDNP frakciójában foglal helyet. Az MSZP-Párbeszéd listáján a törvényhozásba jutott öt nő közül hárman az MSZP, ketten a Párbeszéd frakciójának tagjai. A Jobbik és az LMP frakciójában három-három, a Demokratikus Koalíció parlamenti csoportjában egy képviselőnő ül.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére