Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Életbe lépett a kormány újabb gazdasági mentőcsomagja

888.hu

2020.03.24. 09:19

Éjfél előtt néhány perccel jelent meg a Magyar Közlönyben, s ezzel életbe lépett a kormány újabb mentőcsomagja, amely a koronavírus-járvány emberekre gyakorolt negatív gazdasági hatásait csökkenti. Ennek értelmében: június végéig elengedik a katás vállalkozók járulékfizetési kötelezettségét, az emberek az elmaradásokat ráérnek később megfizetni, meghosszabbítják a gyest, a gyedet, a gyetet, és életbe lépett a végrehajtási és kilakoltatási moratórium is.

Az intézkedésekkel a kormány

több mint 81 ezer katás vállalkozó járulékfizetési kötelezettségét engedi el

négy hónapig. Az Index számításai szerint ez átlagosan havi 50 ezer forintos megtakarítást jelent a vállalkozási formát választók számára, vagyis

az állam több mint 16 milliárd forintnyi adóbevételéről mond le ezzel a támogatással.

Ez a támogatás 26 üzletágban tevékenykedő kisvállalkozókra vonatkozik. Taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 4932), fodrászat, szépségápolás (TEÁOR és TESZOR 9602), festés, üvegezés (TEÁOR és TESZOR 4334), egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR és TESZOR 8690), villanyszerelés (TEÁOR és TESZOR 4321), fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9604), előadó-művészet (TEÁOR és TESZOR 9001), víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés (TEÁOR és TESZOR 4322), szakorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8622), épületasztalos-szerkezet szerelése (TEÁOR és TESZOR 4332), sport, szabadidős képzés (TEÁOR és TESZOR 8551), tetőfedés, tetőszerkezet-építés (TEÁOR és TESZOR 4391), általános járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8621), padló-, falburkolás (TEÁOR és TESZOR 4333), fogorvosi járóbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8623), előadó-művészetet kiegészítő tevékenység (TEÁOR és TESZOR 9002), egyéb sporttevékenység (TEÁOR és TESZOR 9319), fekvőbeteg-ellátás (TEÁOR és TESZOR 8610), konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 8230), üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5520), testedzési szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 9313), egyéb vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 5629), egyéb szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5590), szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR9200), idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül (TEÁOR és TESZOR 8810), szállodai szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 5510).

Ugyanakkor a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint

a katás adózóknál márciusig keletkezett tartozások megfizetése alól is mentességet ad a kormány,

egészen a veszélyhelyzet lezárást követő negyedik hónapig.

Ugyanakkor tovább bővítette a kormányzat azoknak az ágazatoknak a körét, amelyben csak a

minimális járulékot kell fizetni: a munkáltatóknak semmit, a munkavállalóknak pedig csak a 4 százalékos egészségbiztosítási járulékot június végéig.

A kedvezményezett tevékenységi körök: taxis személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 49.32), szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 55), vendéglátás (TEÁOR és TESZOR 56), alkotó-, művészeti, szórakoztató tevékenység (TEÁOR és TESZOR 90), sport-, szórakoztató, szabadidős tevékenység (TEÁOR és TESZOR 93), szerencsejáték, fogadás (TEÁOR és TESZOR 92), film, video, televízió-műsor gyártása, hangfelvétel-kiadás (TEÁOR és TESZOR 59), konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR és TESZOR 82.30), napilapkiadás (TEÁOR és TESZOR 58.13), folyóirat, időszaki kiadvány kiadása (TEÁOR és TESZOR 58.14), műsor-összeállítás, műsorszolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 60).

Rendkívül fontos intézkedés, hogy

a kormány nem engedi, hogy bárki elveszítse lakóhelyét a koronavírus-vészhelyzet ideje alatt.

A kilakoltatásokat és végrehajtásokat is felfüggesztik a veszélyhelyzet lezárását követő 15. napig, ugyanakkor eddig szünetel az adótartozások behajtása is.

Csökkenteni próbálja a fertőzés terjedését is a rendelet: az MNB korábbi javaslatát megfogadva a kormány

15 ezer forintra emelte a PIN-kód használat nélküli, érintéses bankkártyás fizetési mód összeghatárát.

Így a vásárlóknak az üzletekben nem kell a POS-terminálokat megérinteniük, ha ennél alacsonyabb összegért vásárolnak. A bankoknak legkésőbb április 15-ig kell átállniuk erre.

Ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn bejelentette:

a kormány intézkedett a gyes, a gyed és a gyet meghosszabbításáról is,

így azok a kismamák, akik ilyen támogatásban részesültek, akkor is tovább kapják azt a veszélyhelyzet megszűnéséig, ha jogosultságuk ez idő alatt lejárna. Ezzel a kormány újabb több tízmilliárd forinttal támogatja a családokat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére