Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Eltemették Csoóri Sándort

Bokor Gábor

2016.09.21. 21:28

Családtagjai mellett pályatársai és tisztelõi közül sok százan kísérték utolsó útjára Csoóri Sándor írót, költõt, filmalkotót szerdán Budapesten, az Óbudai temetõben.

A nemzet művészét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mellett Tornai József Kossuth-díjas író; Illyés Mária, Illyés Gyula lánya és Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező búcsúztatta.

A szertartás elején a gyászolók közösen elénekelték a Nemzeti Énekkar művészeivel a 90. zsoltár 1. és 2. versét. Bogárdi Szabó István református püspök ezt követően Ézsaiás próféta 40. könyvéből, majd Pál apostol 2. korintusi leveléből idézett.

A püspök beszédében elmondta, hogy, amikor meglátogatta Csoóri Sándort a kórházban, megkérdezte tőle, hogy harci vagy vigasztaló zsoltárt olvasson-e fel számára. Önkéntelenül is harci zsoltárok felolvasásába kezdett, ám a nagy beteg művész végső, elrettentő erővel vigasztalót kért.

A püspök a Csoóri Sándort nagy magyar őrállónak nevezte, aki egyszerre volt próféta, apostol és tanú, aki akkor is szeretett itt élni, amikor az országot nem úgy rakták össze, ahogy ő szerette volna. 

A szertartáson részt vett Balog Zoltán miniszter is, aki szerint Csoóri Sándor mindig a magyarokkal volt. Rámutatott arra, hogy ha a 21. század magyarjai erős közösséget akarnak alkotni, akkor újra élniük kell a népi hagyományt, nem valamilyen foszladozó nosztalgiából, hanem mint a megmaradás és gyarapodás egyik fontos zálogát.

Tornai József költő úgy búcsúzott a művésztől, hogy Csoóri Sándor maga volt az élet, a gondolkodás és a modern költészet. Halála a második világháború utáni magyar irodalom és szellemi világ legnagyobb vesztesége.

Csoóri Sándort a kormány saját halottjának tekintette, temetését a Nemzeti Örökség Intézete szervezte. A református búcsúztatáson a kormány képviseletében megjelent Orbán Viktor miniszterelnök mellett Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is. A gyászszertartáson megjelent még Boross Péter volt miniszterelnök; Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegye; Martonyi János volt külügyminiszter; Tőkés László EP-képviselő; Stumpf István alkotmánybíró; Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke; Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója; Tarlós István, Budapest főpolgármestere; Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Schmitt Pál volt köztársasági elnök is.

(MTI) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére