Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás Gergely-Hiller István vita a Tranziton: „Soha nem látott növekedés várható az idei évben”

888.hu

2021.08.28. 10:00

A Miniszterelnökséget vezető miniszter és az MSZP országgyűlési képviselője „Ki a jobb? És ki a bal?- – Vita a közéleti kérdéseiről” címmel vitázott egymással a Tranzit Közéleti Gondolatexpo első napján, amin részt vett a 888.hu is.

 

Arra a kérdésre, hogy örülnének-e annak, hogy az atlétikai világbajnokság megrendezésre kerüljön Magyarországon, Hiller István így válaszolt:

ha Fudan van, atlétikai VB nincs. Én azt szeretném, hogy atlétikai VB legyen, tehát nem akarom, hogy legyen Fudan”

Gulyás Gergely szintén örülne a VB megrendezésének, és rögzítette, hogy lesz is.

Magyarországon ezekben a hónapokban, még ebben az évben akár 50-80 ezer forintos nyugdíjprémiumot is kaphatnak a nyugdíjasok a gazdaság teljesítményének köszönhetően. Arra a kérdésre, hogy hogy igaza van-e az ellenzéknek, hogy ez szemfényvesztés,
Hiller úgy reagált, hogy „ostoba ember az, aki nem örül, hogyha másnak és sokaknak több van”, így helyesli azt hogy a nyugdíjasok kapnak ilyen prémiumot.
Azt állította, hogy ma több mint 200 ezer olyan öregségi nyugdíjas van Magyarországon, akik nem érik el a 80 ezres nyugdíjat, vagyis egy, a számára egy igazságosabb elosztást követelt.

Gulyás Gergely emlékeztetett hogy a nyugdíjprémium az gazdasági növekedéshez kötött, ezért a szocialista kormányok utolsó éveiben nem találkozhattunk ezzel a fogalommal.
Valamint hozzátette, hogy ezt a jogszabályt nem a Fidesz hozta, hanem még a szocialisa-kormány, ugyanazt a módszert alkalmazzák, csak akkoriban még nem tudtak pénzt adni nyugdíjprémiumként, mert nem volt olyan jó a gazdasági helyzet.
„Most viszont – szemben a korábbi időszakkal – a rendszerváltás óta soha nem látott növekedés várható az idei évben.”

A vita során szóba került, hogy Magyarországon már 4,7 millió magyarnak van munkája és tud dolgozni. Hiller ezzel kapcsolatban különbséget tett azok között, akik foglalkoztatottak, és akik ténylegesen is dolgoznak. Úgy véli, hogy ebben nagy a különbség.

Egyébként egy baloldali ember annak, hogy valaki dolgozik, annak csak örül. Azt akarom, hogy minél többen dolgozzanak, és azt akarom, hogy egyébként munkából megszerzett jövedelemből minél többen és normálisabban tudjanak élni”

- közölte.

Gulyás Gergely válaszként megjegyezte, hogy ők abból indulnak ki, hogy aki foglalkoztatott az dolgozik is. Emlékeztetett, hogy a baloldalnak volt 8 éve, a jobboldalnak pedig 12 éve hogy kormányozzon, és ebben hatalmas a különbség. A szocialisták kormányzását pedig tömeges munkanélküliség és alacsony foglalkoztatottság jellemezte.
Ma pedig már 1 millióval többen dolgoznak és van munkahelye a baloldali kormányzáshoz képest.

A magyar gazdasági növekedés az egyik legdinamikusabb az Európai Unióban”

Ez pedig nem magától értetődő – tette hozzá.

Majd kialakult arról egy vita, hogy több vagy kevesebb magyar dolgozik-e külföldön. Gulyás állította, hogy kevesebben:

2016 óta több magyar jön Magyarországra vissza dolgozni, mint amennyien az országot elhagyják.„

Hiller ezt úgy látja, hogy több magyar dolgozik külföldön 2019-2020-ban, mint amennyien dolgoztak 2010-ben. Gulyás ezt a kevesebb külföldi munkavállalóban látja, melynek lehet egyik oka a covid járvány is.

Magyarország ma úgy tud többet, hogy kevesebb magyar dolgozik külföldön”

- jegyezte meg a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a kormány szociálisnak tekinthető-e akkor, ha a 25 éven aluli fiataloknak eltörlik a SZJA fizetését, Hiller ugy válaszolt: támogatja az eltörlését, viszont a kormányt ettől még nem tartja szociálisan érzékenynek.
A családtámogatási kedvezményeket pedig „helyesnek és szükségesnek” tart, elismeri hogy sokan felveszik és hogy a kormány ebbe sokat áldozott. Megígérte, hogy ha rajta múlik, és ha az ellenzék kormányra kerülne, ő nem törölné el a CSOK-ot, ámde változtatna és módosítana rajta.

Gulyás elmondta:

Az a családpolitika, mely egyébként GDP arányosan az Európai Unióban a legtöbb pénz költi családtámogatásra, az egy jó családtámogatás„

Azzal nem ért egyet, hogy a szocialista politikus szerint a kormány nem szociális, hiszen azok a támogatások, amiket egy fiatal család kap, azokat segíti.
Egy jól kigondolt rendszernek tartja a CSOK-ot, melyhez könnyű hozzájutni, így nem tartja igaznak azt az ellenzéki állítást, hogy ez csakis a gazdagabbakat segítené.

A felsőoktatási törvény reménykeltőnek tartja a Miniszterelnökséget vezető miniszter, ugyanis úgy véli, hogy a magyar felsőoktatás átalakítására szükség volt.
Elmondta, hogy Európa több egyeteme is alapítványi fenntartásban és háttérrel működnek, így ez nem egy magyar találmány volt.

Ezek nem magánalapítványok, ez a köz részei!”

- hangsúlyozta Gulyás. Egyetért abban, hogy a felsőoktatás függetlenségét biztosítani kell.

Hiller István úgy véli, hogy Európában olyat nem nagyon látni, hogy állami fenntartásúból lett egy egyetem alapítványi fenntartású, és ezek benne lennének az első 100 legjobb egyeteme között. Gulyás erre úgy reagált, hogy azt senki nem állította, hogy ez a recept sikeres lenne, csak azt kell megvizsgálni, hogy eddig állami fenntartásban hogy teljesítettek a magyar emberek, és ezen szerettek volna változtatni.
Meglátása szerint – néhány egyetemet leszámítva – a többség le van maradva Európa többi egyetemétől.

Ma az új szabályok között egy egyetemnek a hatékony, színvonalas működésre az könnyebben, jobban biztosítható„

– jelentette ki Gulyás, majd hozzátette, hogy az állam lényegesen több forrást is fog hozzárendelni.

Már a következő évtől mintegy 80-90 százalékkal több működési költséget fognak kapni ezek az alapítványok”

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére