Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hét halott: sokak életét, százak egészségét áldozhatták fel Karácsonyék a Pesti úti idősotthonban

HKJ

2020.04.10. 14:30

A legbrutálisabb egészségügyi helyzet, az első egészségügyi gócpont alakult ki a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő Rákosmentén, a Pesti úton működő intézményben, ahol több, mint 500 idős ember él.

Ez az az intézmény, ahol a legfrisseb adatok szerint

151 fertőzöttet szűrtek ki a dolgozók és a gondozottak körében, s az elhunytak száma is magas, hét fő. A fertőzöttek száma pedig várhatóan még magasabb lesz, mert a laborvizsgálatok jelenleg is zajlanak.

Dunai Mónika, Rákosmente és Kőbánya országgyűlési képviselője Facebook bejegyzésében határozottan rámutatott, hogy a fenntartó főváros nem kezelte megfelelően a kialakult járványügyi helyzetet, noha Müller Cecília országos tisztifőorvos folyamatosan arra hívja fel a figyelmet, hogy a fenntartók felelősek az intézményekben a járvány továbbterjedésének meggátolásáért. Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, összesen 126 pozitív tesztet mutató fertőzöttet szállítottak el a Korányi kórházba, mivel ez volt a legbiztosabb lépés, amit megtehettek. Hozzátette: további járványügyi intézkedéseket tesznek újabb fertőzések megjelenése esetén, a többi lakót pedig egyebek mellett rendszeres hőmérőzéssel monitoringozzák.

Elfogadhatatlan, hogy a Pesti úti idősek otthonába a fenntartó Fővárosi Önkormányzattól nem érkeztek meg időben a védőfelszerelések, és így nem tudták megvédeni az ott dolgozókat, akik közül sokan most szintén fertőzötté váltak – emelte ki Dunai.

Elszállítják a betegeket a Pesti úti idősotthonbólFotó: Nemzeti Népegészségügyi Központ

A legfontosabb azonban az egészségügyi helyzet sürgős kezelése, lehetőség szerint valamennyi beteg meggyógyítása és a dolgozók védelme!

Mivel a Főváros vezetése nem lépett azonnal a védőeszközök kellő biztosításában, a hétvége folyamán Budapest Kormányhivatalának kell vinnie hiánypótló fertőtlenítőszereket és védőfelszereléseket az intézménybe. Ezt Dunai Mónika külön kérte Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkártól. Együttműködésük révén további 5700 sebészi maszk és 2500 pár gumikesztyű érkezik a XVII. kerületi idősek otthonába. Az egészségvédelemben az országos tisztifőorvos, a kormányhivatal mellett a Bajcsy Zsilinszky Kórház is kiemelt segítséget nyújt a járvány megfékezésében és terjedésének megakadályozásában.

Hollik István Fidesz szóvivő szerint nagy kérdés, hogy a fenntartó megtett-e mindent annak érdekében, hogy a hatóságok egyébként időben, minden intézményhez eljuttatott utasításait betartsák az idősotthonban. Kérte a hatóságok mielőbbi vizsgálatát az ügyben.

A Karácsony Gergely felelősségét firtató riporteri kérdésre a főpolgármester lefele mutogatva azzal védekezett, hogy a helyes fenntartói utasításokat nem hajtották megfelelően végre. Ám hogy ezért terheli-e őt felelősség, arra nem válaszolt, hanem sietősen beült gépkocsija hátsó ülésére és elhajtott a kérdés elől. Helyettese, a szociális ügyekért felelős Gy. Németh Erzsébet megjelent ugyan a tisztifőorvosi ellenőrzés kapcsán a helyszínen, ám érdekes módon ő sem akart nyilatkozni. Mintha érezték volna, hogy a közvélemény a felelősség kérdésében már nagyon is levonta az üggyel kapcsolatos – rájuk nézve negatív – következtetéseket, amihez nem akarta az arcát adni se a máskor még az ipari kamerát is árgus szemekkel kereső Karácsony Gergely, se a nyilvánosságban amúgy szívesen fürdőző, nem utolsó sorban XVII. kerületi lakos Gy. Németh Erzsébet.

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában az üggyel kapcsolatban kifejtette: „minden tiszteletem – amennyire ez lehetséges, persze – az ellenzéké, és azt is látom, hogy járvány idején sincs nagyon más a fejükben, minthogy hogyan lehetne a kormányt gyengíteni, és hogyan tudnának ők kormányra kerülni, ami egy szép ambíció, de egyelőre

még egy idősotthon működtetésével sem tudnak megbirkózni”

– szögezte le a kormányfő.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére