Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hétfőtől Magyarország egésze a védekezés második szakaszában lesz

Ányos Miklós

2020.05.17. 11:55

Az operatív törzs mai tájékoztatóján elhangzott, hogy a kijárási korlátozás feloldását követően is be kell tartani a védelmi intézkedéseket.

Lakatos Tibor r. ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy 990 házi karantén rendeltek el az elmúlt 24 órában, így 10470 a jelenlegi házi karanténok száma. Az online házi karantén is sikeres, mindössze 80 intézkedést kellett foganatosítania a hatóságoknak.

Hétfőn 0 órától a kijárási korlátozás hatályát veszti Budapesten, de mindenki köteles a 1,5 méteres társadalmi távolságot tartani. A 65 felettiek továbbra is csak 9-12 között látogathatják az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárakat. A piacok tekintetében a kerületi polgármesterek hozhatnak eltérő rendelkezést, de a biztonsági előírások ott is érvényesek.

Az éttermek, kávézók teraszai is kinyithatnak, de csak ott lehet felszolgálni, bent nem tartózkodhatnak vendégek. Továbbá a szabadtéri strandok is kinyithatnak.

Az esküvők, családi rendezvények is megtarthatóak lesznek június 15-től, a résztvevők határa maximum 200 fő. A fővárosi egyetemek kinyithatnak, de a védőtávolságokat be kell tartani, a kollégiumok zárva maradnak.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes közölte:

Az áprilisi gazdasági adatok várhatóan letaglózóak lesznek, de elkeserednünk nem szabad, az elmúlt tíz év bizonyította, a magyar emberek akarnak és tudnak dolgozni, fizetésből akarnak megélni.

Magyarország jobban vette az akadályokat, mint más országok, az ipari teljesítmény visszaesése EU-szinten 12%, de itthon csak 10%.

Az oktatásról és a munkaerőpiac fejlesztéséről az államtitkár elmondta: az informatikus online tanfolyamra 30 ezren jelentkeztek. Elérhető a Diákhitel Plusz, ami kamatmentes és szabad felhasználású, illetve a Diákhitel 1 keretét augusztus 1-től a kétszeresére emelik.

Megismételte, hogy a nyelvvizsga-mentesség bevezetése után mintegy 24 ezer diplomát már kiállítottak a felsőoktatási intézmények és hamarosan mindenki meg fogja kapni, aki jogosult rá. Az arra alkalmas nyelvvizsgaközpontok tarthatnak online nyelvvizsgákat is, májustól.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta, hogy az elhalálozott nők átlagéletkora 81 év, a férfiak tekintetében ez 77 év, de tud 102 éves gyógyultról is. Az elhalálozás a gyermekek esetében nagyon ritka. A magas vérnyomás önmagában nem rizikófaktor, ha azt megfelelően kezelik, a vesebetegek és a dohányosok sokkal veszélyeztetettebbek.

A sugárkezelésnek kitettek is veszélyeztetettek, illetve az összes rákos beteg az. Azt is közölte a főorvos, hogy az extrém mértékben elhízott embereknél mechanikailag nagyon nehéz a mesterséges lélegeztetés megoldása.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére