Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hiába a Ligetvégõk sivalkodása, nagy körültekintéssel végzik a koros fák átültetését

Sümeghi Lóránt

2016.12.15. 22:28

Nagy körültekintéssel végzik a koros városligeti fák átültetését, a munkát gondos elõkészítés elõzi meg és utógondozás követi - mondta Kórody Olivér, a Városligetben faátültetéseket végzõ német Opitz GmbH cég magyar partnere csütörtökön Budapesten.

Kórody Olivér egy háttérbeszélgetésen közölte, hogy jelenleg egy fát készítenek elő, az érintett területet őrzik. Eddig nyolc különböző méretű fát ültettek át – mondta. Kifejtette azt is, hogy korábban több ligetvédővel is beszélt, és bármikor szívesen szélesebb fórumon is beszámolót tartanak, bemutatják a Városligetben alkalmazott faátültetési technológiát:

mivel hagyományos kertészeti tevékenységről van szó, több száz évre nyúlik vissza a faátültetés története."

Hangsúlyozta, hogy minden fa esetében külön mérlegelik, melyik a legjobb technológia, amelynek segítségével a legnagyobb eséllyel maradhat meg.

Kórody Olivér szerint ha minden szabályt betartanak, és az utógondozásra is odafigyelnek, az Opitz 45 éves tapasztalata alapján két év elteltével az átültetett fák megmaradási aránya 95 százalék. Kérdésre válaszolva Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója közölte: a Magyar Zene Háza és a Közlekedési Múzeum esetében a kivitelezési munkálatok tavasszal indulhatnak el, ha sikeres a közbeszerzés:

ha a tiltakozók a fák terv szerinti átültetését sem hajlandók elfogadni, kénytelenek időszakosan máshova vinni az érintett fákat, bár indokoltabb lenne azokat csak egyszer átültetni.

Ugyanakkor az átültetések miatt a projekt előreláthatólag nem fog csúszni. Mint ismert, kedden a Városliget Zrt. közölte:

tiltakozók kis csoportja akadályozta a faátültető gép mozgását a Városligetben, majd később betörve az elkerített munkaterületre birtokháborítást követtek el. 

Azt írták, a Liget Budapest projekthez kapcsolódóan tervszerűen folytatódnak a faátültetési munkák, most nyolc fáról van szó, amelyek közül hetet a kedden elvégzett közműfeltárások alapján az elkerített területen belül helyeznek el, egyet pedig az építési területen kívül. 

Kifejtették, hogy a fák közül hatnak a mérete és az állapota megengedi, hogy a rendelkezésre álló technológia segítségével azonnal átültessék, kettőnél a gyökérzet feltárása és kiszabadítása tart, mivel egybenőtt az egyik elbontott Hungexpo-épület alapzatával.

A Városliget Zrt. az átültetéseket a megfelelő előkészületek mellett a lehető legnagyobb gondossággal hajtja végre az elérhető legkorszerűbb technológiai eszközökkel és egy több mint ötvenéves tapasztalattal rendelkező német szakcég bevonásával. A vállalat már végzett faátültetéseket a Városligetben, az Állatkerti körúton épülő pavilonok mellett három fát helyeztek át – közölték.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére