Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony bajban van: egy ingatlanfejlesztő szerint a főváros el akarta adni a Városházát

888.hu, MTI

2021.12.16. 14:30

Egy ingatlanfejlesztő közjegyző előtt tett nyilatkozatot arról, hogy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. a főpolgármester tudtával kiajánlotta értékesítésre a Városházát – jelentette ki a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője csütörtökön Budapesten.

 

Láng Zsolt a Városháza előtt megtartott sajtótájékoztatón közölte:

A nyilatkozó büntetőjogi felelőssége tudatában juttatta el hozzájuk az erről szóló levelet, amelyben azt is közölte, hogy az abban szereplő állításokat hajlandó megerősíteni személyesen, a Városháza-ügyet vizsgáló bizottság következő ülésén, illetve a rendőrség számára is.”

A szakember azt is állítja – folytatta a frakcióvezető –, hogy az ügyben érintett Berki Zsolt ingatlanközvetítő tízszázalékos tiszteletdíjat kért az ügylet lebonyolításáért, a szokatlanul magas jutalékot pedig azzal indokolta, hogy abból magasabb körök is részesülnek a fővárosnál.

A levelet ismertetve Láng Zsolt elmondta: a szerző azt írja, hogy 2021 májusában meghívták a BVFK irodájába egy a főváros által eladásra szánt ingatlanokkal kapcsolatos tájékoztatóra. A befektetésre ajánlott tételek között szerepelt a Városháza is, 40 milliárd forintos ajánlati árral.

A tájékoztatón Barts J. Balázs, a BVFK vezetője beszélt, aki az ingatlanfejlesztés lehetséges alternatíváit is felsorolta, amiről már tanulmányok is készültek.

Elhangzott, hogy

az értékesítések a főváros vezetőinek tudtával, így a főpolgármester tudtával és beleegyezésével történnek, nyilvános pályázat alapján.

A befektetőt érdekelte az ingatlan – folytatta a levél ismertetését a frakcióvezető –, ám egy következő befektetői megbeszélésen kiderült, hogy Berki Zsolt ingatlanközvetítő tízszázalékos tiszteletdíjat kér az ügylet után, illetve azt is közölte, hogy a pályázatok kiírása szükség esetén „testre szabottan” történik.

Ezt követően a befektető fenntartásokat fogalmazott meg Berki igényeivel kapcsolatban, nem kívánták teljesíteni a tiszteletdíjra vonatkozó igényét, és a vételi szándéktól elálltak – ismertette a dokumentumot a politikus.

Láng Zsolt szerint a levél súlyos állításokat tartalmaz, és megkérdőjelezi Karácsony Gergely főpolgármester minden eddigi cáfoló nyilatkozatát, miszerint a fővárosnak nem állt szándékában a Városháza értékesítése, és az egész ügy csak egy a Fidesz és az orosz titkosszolgálat által szervezett kreálmány.

Mindehhez hozzáfűzte, hogy a levél eredeti példányát át fogja adni a nyomozó hatóság részére.

Láng Zsolt közölte: a levél írója azt kérte tőle, hogy a bizottsági meghallgatásig megőrizhesse névtelenségét, ugyanis tart az esetleges nyomásgyakorlástól.

Láng Zsolt arra az újságírói kérdésre sem kívánt válaszolni, hogy a levélíró egyike-e azon személyeknek, akiknek a neve a sajtóban már felbukkant az ügy során.

A levél teljes szövege:

„Alulírott, büntetőjogi felelősségem tudatában, az alábbi, közjegyző által hitelesített nyilatkozatot teszem. Ezzel az a célom, hogy rögzítsem a valós tényeket és megállítsam a személyemmel kapcsolatos, a sajtóban elhangzott negatív, esetenként nem valós állításokat, a lejáratókampányt. Ez mára már a munkámban súlyos károkat okoz. Közgazdász vagyok, pályám során a bankszektorban dolgoztam, majd ingatlanfejlesztői, ingatlanhasznosítási feladataim voltak. Jelenleg nagyobb értékű ingatlanok fejlesztésének szervezésével, tanácsadással foglalkozom. 2021 május elején invitáltak meg egy, a fővárosban eladásra szánt ingatlanokkal kapcsolatos tájékoztatóra. Nem én kerestem a fővárost, hanem ők kerestek meg engem. A tájékoztató a Fővárosi Vagyonkezelő Központ irodájában zajlott, ahol annak vezetői az elhangzottak szerint befektetőket kerestek több, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlan megvásárlására. Ezek között szerepelt a főpolgármesteri hivatal épületegyüttese is. Azt 40 milliárd forint körüli áron kívánták eladni. A tájékoztatón nagyrészt Barts úr beszélt, aki az ingatlanfejlesztés lehetséges szakmai alternatíváit is felvázolta, amiről már korábban tanulmányok is készültek és válaszolt a kérdésekre. Elhangzott, hogy az értékesítések a főváros vezetőinek, így a főpolgármester tudtával, beleegyezésével történik. A vagyonkezelő vezető elmondása szerint az ingatlanok értékesítése nyilvános pályázattal történik. A végső döntést a főváros vezetése határozza meg. A befektetőt érdekelte az ingatlan, arról beszéltek, hogy megvásárlás után felújítanák, fejlesztenék és hosszú távra bérbe is adnák a szükséges területet a fővárosnak. Egy következő befektetői megbeszélésen Berki Zsolt elmondta, hogy az egyes értékesítések után az ő tiszteletdíja 10 százalék. A szokatlanul magas összeget azzal indokolta, hogy abból magasabb körök is részesülnek a fővárosnál. Berki úr azt is elmondta, hogy a pályázatokat szükség esetén irányítottan, testreszabottan írják ki, ezért van szükség előzetes egyeztetésre. Berki úr magatartásával kapcsoaltban az volt a tapasztalatom, hogy mindig nagyon magabiztosan viselkedett, például a vagyonkezelőnél történt beszélgetés előtt is, a vezetőnél történt találkozástól is úgy éreztem, valamiféle felsőrendűbbség árad belőle. Miután a befektetők felé én összefoglaltam Berki úr igényeit, a befektető megfogalmazta a vele kapcsolatos fenntartásait. A tiszteletdíjra vonatkozó igényét nem kívánták teljesíteni, a vételi szándéktól elálltak. Az én közreműködő szerepem ezzel megszűnt. Nyilatkozatomat a jelenlétemben elhangzott tények rögzítése miatt teszem. Vállalom, hogy a leírtakat fővárosi önkormányzat képviselő-testülete által felállított vizsgálóbizottság előtt és a rendőrségen is megerősítem.”

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére