Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kártérítést kérhetnek a Ryanair utasai

888.hu

2018.07.24. 07:29

A napokban elõfordult megnövekedett számú poggyászkésések miatt a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) felhívja az utazók figyelmét arra, hogy nemcsak a poggyászok sérülése, elvesztése, hanem késése esetén is jár kártérítés. Ennek feltétele, hogy írásban jelentsék be kárigényüket a légi fuvarozónak a poggyász kiszolgáltatása napjától számított 21 napon belül.

Tömeges esetek – poggyászok sérülése, elvesztése, késése – felelős légi fuvarozók esetében nem fordulhatnak elő. Nem tisztességes eljárás az, hogy a gazdasági érdekek miatt az utasok ne kapják meg a légi fuvarozók, így a Ryanair szerződésben vállalt és az utasok által kifizetett szolgáltatásait –írja a Profit7.

Szigorú szabályok kötik a fuvarozót

Baranovszky György, a FEOSZ ügyvezető elnöke elmondta: a szövetség határozott álláspontja az, hogy a montreali egyezmény szigorú felelősségi szabályokat állapít meg a fenti esetekben is, ennek keretében az egyezmény előírja, hogy a poggyászszállítás során bekövetkező megsemmisülés, elvesztés, kár vagy késedelem esetén a fuvarozó felelőssége utasonként ezer különleges lehívási jogra (SDR) korlátozódik. Kivétel, ha az utas, amikor az ellenőrzött poggyászt a fuvarozónak átadta, külön kiszolgáltatási érdekbevallást tett, és az ezért felszámított esetleges pótdíjat megfizette. Ebben az esetben a fuvarozó a bevallott összeg erejéig felel, hacsak nem bizonyítja, hogy ez az összeg a feladónak a kiszolgáltatáshoz fűződő tényleges érdekét meghaladja.

Az SDR, azaz a különleges lehívási joggal kapcsolatban említett összegek esetében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által meghatározott különleges lehívási jog alkalmazandó. Így ezen összegeket kell a nemzeti valutákra átváltani. Jelenleg 1 SDR mintegy 390 forintnak felel meg – tájékoztatott az ügyvezető elnök.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére