Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kollár Lajos: „Reményeink szerint nyár közepére visszaállhat a megszokott életünk”

888.hu

2020.04.23. 08:15

Bízunk abban, hogy május első-második hetére elérjük a tetőzést, ez pedig azt jelenti, hogy utána lassan elkezdhet konszolidálódni a helyzet – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kollár Lajos érsebész, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri tanácsadója.

Rámutatott, a kórházi ágyak felszabadításának kormányzat által elvárt mennyisége azért fontos, mert nem szabad abba a helyzetbe kerülni, amelybe számos nyugat-európai ország került, például Olaszország, Spanyolország vagy Anglia. Ez túlbiztosításnak látszik, de ha berobban a vírus, nem lehet, hogy egyetlen magyar beteg is ellátatlan maradjon. Ha tényleg tetőzik majd a járvány, az utolsó pillanatban nagyon nehéz biztosítani a megfelelő ellátást. Jelenleg hatvanhárom koronavírusos beteg van intenzív ágyon, lélegeztetőgépen, de a kapacitásunk meghaladja a kétezret, és haladunk a háromezres szám felé.

Kiemelte, minden kórházigazgatónak, együttműködve a kezelőorvosokkal, mérlegelnie kell, kik azok, akik hazabocsáthatók és kik azok, akik további intézeti kezelésre szorulnak. Elég olyan rehabilitációs ágy áll rendelkezésre, hogy a betegeket el lehessen másik intézménybe helyezni. Kétségtelen, hogy ez nehézségekkel jár, nehezen viselik el a betegek, hogy áthelyezik őket a megszokott helyükről más körülmények közé.

De Magyarországon a koronavírus-járvány miatt sem maradhat ellátatlanul egyetlen beteg sem.

Aláhúzta, Európa más országaiban is nagyon sok beteget küldtek haza az ágyak felszabadítása miatt. Angliában gyakorlatilag megszüntették a rehabilitációs ágyakat. „Nem vagyok biztos abban, hogy ez humánus vagy jó megoldás volt, de nem tudtak mást tenni, mert egyébként nem tudták ellátni a fertőző betegeket. Nálunk lényegesen jobb a helyzet, meglátjuk, hogy később Magyarországon is szigorítani kell-e a rendelkezéseken” – jelezte Kollár Lajos.

Hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kidolgozott szimulációk, számítások szerint eddig viszonylag pontosan meg lehetett állapítani, hogy mennyi lesz a következő napokban a fertőzések száma. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem adódnak váratlan események.

Utalt rá, hogy a Pesti úti idősek otthonában kialakult helyzet például felborította az előrejelzések szerinti készültséget. Több száz beteget kellett hirtelen elhelyezni, de ezt is megoldották, mert már alkalmas volt rá a rendszer. Fel kell tehát készülni, hogy ha valami cunamiszerű fertőzésáradat indul el, arra is meglegyen az egészségügy válasza.

A Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban Kollár Lajos elmondta, tény, hogy a kormányzatnak nem volt információja arról, hogy ebben az intézményben nem volt megfelelő az egészségügyi ellátás. Nem volt orvos az otthonban. Ez a fenntartó felelőssége. Most azonban arra kell koncentrálni, hogy megmentsük a betegeket, és ezért mindent megtesz az egészségügyi kormányzat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére