Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kövér László: a bizalomból eredő lelki összhang is szükséges egy egészséges társadalomhoz

Ányos Miklós

2019.12.05. 18:51

Egy társadalom egyebek mellett attól a lelki összhangtól, harmóniától lesz egészséges, amelyet csak az a különleges körülmény képes megteremteni, hogy bízunk egymásban és számíthatunk egymásra – mondta az Országgyűlés elnöke a fogyatékossággal élők világnapja alkalmából tartott díjátadón.

Kövér László az Országházban a Göllesz Viktor-ösztöndíj és a Frim Jakab-emlékérem átadásán úgy fogalmazott:

Nem csodákat, nem teljesíthetetlen dolgokat várunk egymástól, hanem csupán azt, hogy a maga helyén, a maga képességeivel és adottságaival mindenki tegyen meg közösségünkért mindent, ami csak tőle telik. Ehhez van olyan nagy szükség az egymást tápláló, egymást erősítő bizalomra.

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) ünnepségén hat fiatal vehette át az ösztöndíjat. A Frim Jakab-emlékérmet Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli és Szita Károly (Fidesz-KDNP) kaposvári polgármester kapta.

Kövér, aki az ünnepség fővédnöke volt, elmondta, hogy statisztikai adatok szerint a nagyvilágban több mint egymilliárd tartósan egészségkárosodott, illetve fogyatékossággal élő ember él, az Európai Unióban több mint 80 millió, Magyarországon pedig csaknem félmillió ember, és az ő sorsuk alakulása közvetve a lakosság harmadát érinti. Napjainkra Magyarországon 2011-hez képest összességében 80 ezerrel – 490 ezerről 408 ezerre – csökkent a fogyatékossággal élők száma. Ám ez csak egy statisztikai átlag, amelyen belül az értelmi fogyatékosságban szenvedők száma nem csökkent, hanem nőtt, és meghaladja az ötvenezret.

Ha ezen polgártársainkon segítünk, nemcsak azt érezhetjük, hogy mi magunk is egy kicsit jobbá válunk, hanem azt is, hogy a világot is kicsit élhetőbbé, szerethetőbbé és barátságosabbá tesszük, s ez a tudat önbecsülésünket és lelki erőnket is növeli.

A házelnök kiemelte azt is, hogy az a biztatás, bátorítás, tanítás, az a törődés és támogatás, amit az ösztöndíjasok kaptak és kapnak, sokszorosan megtérül mindannyiunk számára. Nemcsak ők járnak jól, hanem az egész magyar társadalom.

A díjazottaknak gratulálva elmondta, hogy nekik a szükségből erényt kellett kovácsolniuk, és ez sikerült. A maguk erőfeszítésével, a maguk tehetségével és szorgalmával kellett a lehetőségből ösztöndíjra méltó, kimagasló eredményt elérniük a tanulás, a művészet, a munka, az önérvényesítés vagy éppen a sport területén. A parlament elnöke a két díjazott polgármestert méltatva pedig arról beszélt, hogy Szita Károly és Borbély Lénárd tiszteletre méltó elhivatottsággal és eredményességgel járult hozzá, hogy településükön jobb soruk legyen a szellemi és fizikai értelemben hátrányosabb helyzetűeknek. Majd szólt arról is, hogy a megsegítendők harmonikus beilleszkedéséhez sokak nagy odafigyelésére, törődésére, szervező és alkotó munkájára van szükség. Elismerését fejezte ki az ÉFOÉSZ-nek is, hogy a munka dandárját magukra vállalták.

A szervezet költségvetési támogatása a 2010-es 92 millió forinthoz képest jövőre 187 millió forintra emelkedik. Továbbá az elmúlt években 850 millió forintból, több mint 1200, fogyatékossággal élő ember bevonásával az ország minden megyéjében és a fővárosban megkezdődött az Önálló Életviteli Centrumok – mint a fogyatékosságban szenvedőket segítő új életterek – kialakítása.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke elmondta, az odaítélt ösztöndíjak azt a célt szolgálják, hogy segítsék a nyertesek beilleszkedését a társadalomba, a közösségbe. Együtt küzdenek uniós országokkal, hogy a választásokon szavazhassanak azok az értelmi fogyatékossággal élő emberek, akik ezt szeretnék és ezzel élni is tudnának.

A Frim Jakab-emlékérmet 1990-ben alapította az ÉFOÉSZ a neves gyógypedagógus munkássága előtt tisztelegve. A díj célja az olyan szakemberek, illetve közéleti személyiségek elismerése, akik munkájukban kiemelkedő eredményeket értek el az értelmi fogyatékosságügy és az érdekvédelem területén. A Göllesz Viktor-ösztöndíjjal pedig értelmi fogyatékossággal élő tehetséges fiatalokat támogatnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére