Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kövér: Lengyelország és Magyarország együtt válaszol a 21. század kihívásaira

Nagy Gábor

2019.03.15. 14:21

Az Országgyûlés elnöke a lengyel közrádiónak adott interjút.

Lengyelország és Magyarország együtt válaszol a 21. század kihívásaira, amelyek közül elsősorban a migrációs válság ösztönözte a két országot, valamint a térség más államait a közös fellépésre az Európai Unió színterén – mondta Kövér László. A kétoldalú kapcsolatokról Kövér László azt mondta: a szoros lengyel-magyar együttműködés "azoknak a kihívásoknak is köszönhető, amelyekre együtt kell válaszolnunk".

Budapest és Varsó felismerte, hogy ezekben a 21. századi kihívásokban közösen osztoznak, és csak egymást segítve tudnak helyes választ adni – fogalmazott. A kihívások közül a migrációs válságot emelte ki, fontosnak minősítve, hogy a V4-ek a válság 2015-ös kitörése után segítettek Magyarország és egyben az EU déli határának védelmében. Emellett a "brüsszeli porondon való együttes fellépés itt vált egyértelmű gyakorlattá" – fűzte hozzá Kövér László.

A házelnök szerint a migrációs válság nem "elszigetelt baleset", hanem az EU "eltorzult működésének szerves következménye". Szerinte az EU beavatkozni próbál "a szuverén országok belső életébe".

Egyre agresszívebben próbálnak bennünket rávenni, hogy fogadjuk el azt a jövőképet, Európa-képet, amelyet Brüsszelben, valamint egynémely régi tagállam fővárosában találtak ki"

– közölte.

Ennek nyomán a V4 országaiban, de más közép-európai országokban, például Romániában is tudatosították, hogy "újból fennáll a szakadás lehetősége Kelet és Nyugat között", hogy az új tagállamokat "egyfajta tartós másodrendű státuszba" próbálják szorítani. Egyre világosabbá vált számukra, hogy ezzel szemben csak az együttműködés szorosabbra fűzése lehet a válasz – húzta alá Kövér László.

Az EP-választásra vonatkozó kérdésre azt mondta: bízik abban, hogy ez változást hoz az EU működésében. "Ugyanakkor óvatos is vagyok" – jegyezte meg, kifejtve: a választások elindíthatnak egy olyan átalakulási folyamatot, amelyben "a hagyományos pártcsaládok felszámolódnak, és átadják helyüket egy új struktúrának".

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére