Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kulcsfontosságú az orvosképzés megújítása

Bokor Gábor

2016.09.11. 16:38

Vasárnap Palkovics László az elkövetkezõ évek egyik kiemelt feladatának nevezte a képzés megreformálását.

Palkovics László a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepségén elmondta, hogy az orvosképzés fejlesztése ugyanúgy közös társadalmi ügy, mint ahogyan a teljes hazai felsőoktatás fokozatváltása, magasabb minőségre és teljesítményre való kapcsolása.

Az államtitkár szerint a magyar felsőoktatásnak mindig is az egyik sikerágazata volt az orvosképzés. A magyar szakemberek külföldi tevékenysége jól mutatja, hogy a magyar orvosképzés nemzetközi szinten is kiváló.

Jelenleg azzal a ténnyel szembesülünk a magyarországi orvosképzés kapcsán, hogy a külföldi hallgatók az elméleti képzést követően elhagyják a hazai egyetemeket, és a képzést más egyetemen folytatják. Ezen a tendencián változtatni kell egyrészt infrastruktúra-fejlesztéssel, bővítéssel, korszerűsítéssel, másrészt pedig az egyetemhez tartozó, az egyetem szakmai irányítása alatt álló intézménytípus létrehozásával"

– fogalmazott az évnyitón Palkovics.

Az államtitkár szerint az egyetemek kutatási kapacitása és a finanszírozási szintje is nagy mértékben emelkedni fog a jövőben. A tervek szerint négy év alatt csaknem kétezer orvostanhallgatót sikerül majd így az itthoni egyetemekre csábítani, ami éves szinten hatmilliárd forint bevételt jelenthet. 

Szilvássy Zoltán rektor beszédében elmondta, hogy az alap- és mesterszakon, PhD-képzésben, angol nyelvű oktatásban és felsőoktatási szakképzésben több mint nyolcezer elsőéves hallgató jár majd az egyetemre. Így összességében közel harmincezer, köztük több mint négyezer külföldi hallgató kezdi meg a 2016/17-es tanévet a Debreceni Egyetemen.

(MTI, Magyar Idők)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére