Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kúria: ki kell adni az MNB-alapítványok pályázati adatait

Bertha László

2016.03.30. 12:38

A Kúria döntése értelmében ki kell adni a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak valamennyi pályázati adatát.
BUDAPEST, 12:38

A Kúria döntése értelmében ki kell adni a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak valamennyi pályázati adatát.

A Kúria ezzel helybenhagyta a másodfokon hozott jogerős ítéletet, így a döntés ellen már fellebbezni sem lehet. A Kúria döntése szerint minden közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles elszámolni a nyilvánosságnak a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.

A bíró hangsúlyozta, hogy a Kúria konkrét ügyben hozott döntést, a kérelemről a rendelkezésre álló iratok alapján döntött, a jogszabályi kereteket az Alkotmánybíróság és a nemzetközi joggyakorlat alapján értelmezte. Az AB pedig többször is megerősítette, hogy a közérdekű adatok megismeréséhez való jog alkotmányos alapjog, kitüntetett alkotmányos védelemben részesül.

A Kúria egyetértett a jogerős ítéletben kihirdetett állásponttal, ami szerint az MNB egyes feladatainak átvállalása – részben vagy egészben – közfeladat elvégzését jelenti, emiatt az alapítványok egyéb közfeladatot ellátó szervnek minősülnek.

A Pallas Athéné alapítvány képviseletében, Halápi Dóra ügyvéd elmondta, hogy a PADA a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését kérte. A felülvizsgálati kérelemben megismételték: nem közpénzről van szó, az alapítványi vagyon nem minősül annak, az MNB vagyona nem része az államháztartás alrendszereinek, az Alaptörvényből nem vezethető le a vagyon közpénz jellege, az alapítványokra az alapítónak nincs, nem lehet közvetlen befolyása, nem minősülnek egyéb közfeladatot ellátó intézménynek.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére