Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lázár: nem a tanszabadságért, hanem Soros érdekeiért aggódik Brüsszel

Nagy Gábor

2017.04.27. 16:50

Lázár János a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter kifejtette véleményét a Brüsszellel vívott tegnapi csatáról és az azt övezõ vitákról.

Lázár elsőként leszögezte, hogy ha Orbán nem vett volna részt a tegnapi EP-ülésen, akkor „felmosták volna velünk a padlót”, így viszont megvédték az ország érdekeit.

Arról is beszélt, hogy sokan szóltak hozzá a magyar kérdésekről folytatott vitához, ami önmagában is a demokrácia erősségét bizonyítja Magyarországon.

Szót ejtett arról is, hogy az Európai Bizottság nem a tanszabadságért aggódik, hanem Soros Györgyért.

Egyébként, ahogyan azt már korábban megírtuk, itthon 28 felsőoktatási intézményt érintett az új felsőoktatási törvény, amiből hatnak a működési engedélyét már vissza is vonták, ezek egyike sem a CEU volt, mégis csak ezt az intézményt övezik hisztériás tüntetések, és csak erről esik szó Brüsszelben is.

Ennek ellenére egyedül a CEU sorsát érintő törvénymódosítás miatt kötelezettségszegési eljárást indított Brüsszel Magyarország ellen, de nem a tanszabadsággal kapcsolatban indítványozta az eljárást, hanem üzleti kérdésekben, valamint a szolgáltatások szabad áramlása ügyében.

Ez azt jelenti, hogy a Bizottság az alapos vizsgálat ellenére sem talált semmi kifogásolni valót a tanszabadsággal kapcsolatban, a CEU pedig folytathatja működését – mondta a miniszter.

Konstruktív dialógusra készülünk az EB-vel ebben az ügyben is, tényszerűen vitatjuk meg a helyzetet. Azon vagyunk, hogy az EU-s jognak mindenben megfeleljenek a magyar törvények”

– tette hozzá.

Lázár arról is beszélt, hogy ma a Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker fogadta Soros Györgyöt, aki a nyilvánosságot nem vállalta.

„Régi és mély barátság van kettejük között” – folytatta a miniszter. Ennek alapján pedig jól látszik, hogy az egész uniós vita nem a tanszabadságról, a felsőoktatásról vagy a CEU szabadságáról, hanem Soros sorsáról szól.

Jó lenne, ha a tagállamok is kapnának olyan lehetőségeteket a gyors ügyintézésre, mint amilyen Soros Györgynek megjár, de úgy látszik, Soroshoz hasonlóan spekulánsnak kell lenni ahhoz, hogy az EB vezetői komolyan vegyék az embert”

– zárta gondolatmenetét Lázár.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére