Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma 15 éve vezették be a vizitdíjat. Visszajön?

888.hu

2022.02.15. 16:40

Ha hatalomra kerülne a baloldal, most is fizetőssé tennék az egészségügyet – legalábbis ez derül ki Márki-Zay Péter nyilatkozataiból.

 

Éppen 15 éve, 2007. február 15-én vezette be a Gyurcsány-kormány a vizitdíjat és kórházi napidíjat, melyeket az akkor ellenzékben lévő Fidesz kezdeményezésére indított 2008-as népszavazás eredményeként kényszerült eltörölni a baloldali kormány.

Ha visszaemlékszünk, vizitdíj-köteles ellátás lett a háziorvosi- és fogászati ellátás, a járóbeteg-szakellátás és az annak keretében történő rehabilitációs ellátás is. Ennek alapösszege 300 forint volt, bizonyos esetekben azonban emelt, 1000 forintos díjat kellett fizetni, emellett kórházi napidíjat is bevezettek, vagyis nagy részben fizetőssé tették az egészségügyet, miközben az emberek továbbra is fizették a társadalombiztosítást.

A vizitdíj, a kórházi napidíj eltörléséért a Fidesz kezdeményezett népszavazást 2007-ben, a szavazásra egy évvel később, március 9-én került sor.

A népszavazás 50,51 százalékos részvétel mellett érvényes és eredményes volt. Mindhárom kérdésben az igenek győztek, a népakarat a díjak megszüntetésére irányult.

A válaszadók 82 százaléka a vizitdíj eltörlésére szavazott.

 

Márki-Zay Péter így látja az ügyet

A baloldal miniszterelnök-jelöltje már egy 2019-es videójában is kiállt a vizitdíj mellett, akkor „furcsának és meglepőnek” nevezte, hogy az Alkotmánybíróság átengedte a 2008-as népszavazás kérdéseit.

Úgy fogalmazott: „Emlékeznek még arra, amikor a Gyurcsány-kormány megbuktatásában az egyik jelentős lépés a Fidesz részéről, az egy (...) adózási kérdésben kiírt népszavazás volt, amit az akkori Alkotmánybíróság (AB) átengedett egészen furcsa és meglepő módon.

Ugye ilyet kultúrországokban nem lehet”

– tette hozzá Gyurcsány jelöltje.

Márki-Zay azonban nem mondott igazat: a 2008-as referendum semmilyen szempontból nem ütközött az Alkotmánnyal.

Máskor is kiállt a vizitdíj mellett a baloldal jelölje.

Mint mondta,

nem ördögtől való gondolat, bár tudom, hogy a kórházi napidíj és a vizitdíj a népszavazás óta tabu bármiféle piacosítás. Nagy hiba.

 

Egyáltalán nem meglepő, hogy Márki-Zay támogatja a vizitdíjat, hiszen a vizitdíj megtartásáért indított 2008-as aláírásgyűjtés fő szervezője, a DK-s Komáromi Zoltán most a baloldal egészségügyi programírója.

Enyhén szólva is, Márki-Zay Péternek érdekes elképzelései vannak az egészségügyről.

Emlékezetes, tavaly nyáron Vona Gáborral történő beszélgetése során kijelentette:

Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet.”

 

„Ahol [az egészségügy] nem üzlet, ott tönkrementek. Afrikában találták azt, hogy azok a rendszerek, ahol ingyenes egészségügy volt, ott borzasztó rossz állapotok voltak, haltak meg az emberek, és a többi. Ahol fizetős egészségügyet vezettek be ott viszont jól működött. Tehát olyan nincs, hogy ingyenes egészségügy akkor, amikor például hálapénzzel fizetnek az emberek, meg zsebbe fizetnek.

Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió.”

 

Márki-Zay Péternek amúgy is meglepő gondolatai vannak a fizetős egészségügyről. Szerinte a magánosított egészségügy egyik előnye például, hogy „ha kell, akkor fűszoknyás lányok mojitót szolgálnak föl, hogyha ezt valakinek fedezi a biztosítása vagy a pénztárcája.”

 

Selmeczi Gabriella frakcióvezető-helyettes keddi, MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában emlékeztetett: 15 éve, február 15-én vezette be a Gyurcsány-kormány a fizetős egészségügyet. Vizitdíjat és kórházi napidíjat fizettettek a betegekkel, ezzel párhuzamosan pedig szándékosan elkezdték leépíteni az egészségügyet, mert a fizetős magánegészségügybe akarták terelni a betegeket – tette hozzá.

Hangsúlyozta: ezeket a díjakat csak a Fidesz által kezdeményezett szociális népszavazásnak köszönhetően sikerült eltörölni. A kórházi napidíjat a szavazók 84 százaléka, a vizitdíjat pedig 82 százalékuk utasította el. Az akkori baloldali kormánykoalíció „ebbe jól bele is bukott” – fogalmazott Selmeczi Gabriella, hozzáfűzve, hogy ennek ellenére a baloldalon 15 év után sem változott semmi,

most is fizetős egészségügyet akarnak.

A kormánypárti politikus azt mondta, a baloldal miniszterelnök-jelöltje arról beszélt,

hogy hiba volt eltörölni a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, az egészségügy üzlet, és az ágazatot drasztikusan magánosítani kellene.

Emellett – folytatta – a baloldali miniszterelnök-jelölt indiai szemműtétet javasolt a magyaroknak, a nőknek azt üzente, hogy a szüléshez nem kell orvos, hanem elég egy holisztikus szülésznő is, és embertelen módon még arról is nyíltan beszélt, hogy a járványban elhunyt idős szavazók miatt a baloldalnak nagyobb az esélye a hatalom megszerzésére.

Kijelentette: április 3-án a választók arról döntenek, engedik-e, hogy a Gyurcsány-Bajnai féle baloldal visszatérjen, fizetőssé tegye az egészségügyet, és „bizniszt csináljon” mások betegségéből, vagy „haladunk tovább azon az úton, hogy javítjuk a betegellátás színvonalát, fejlesztjük a kórházainkat, és tovább emeljük az orvosok és az ápolók bérét”.

Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra! – hangoztatta Selmeczi Gabriella.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére