Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma startol a családvédelmi akcióterv

Tóth Dalma

2019.07.01. 08:50

Hétfőtől indul a családvédelmi akcióterv első négy eleme: a babaváró támogatás, a csokhitel bővítése, a jelzáloghitel-elengedés és a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye.

Arra számítunk, hogy rendkívül nagy lesz az érdeklődés, de abban bízunk, hogy nem lesz fennakadás, és zökkenőmentesen tudják majd az igényeket benyújtani az érdeklődők – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek a hétfőn induló családvédelmi akcióterv kapcsán. Hozzátette, hogy várhatóan soron kívül lehet majd intézni a támogatásokra vonatkozó igények benyújtását a kormányhivatalokban.

A kormány több mint hetvenmilliárd forintot különített el fedezetként az év végéig. Jövőre pedig mintegy kétszázmilliárd forintra emelik a keretet, amely magába foglalja majd a négy- vagy többgyermekes édesanyák szja-mentességét, valamint a nagyszülői gyedet is.

Izgatottak vagyunk, mert szeretnénk már látni, hogy a gyakorlatban hogyan valósul meg mindaz, amit elképzeltünk, hiszen a családvédelmi akcióterv számos pontjára nincs nemzetközi precedens

– mondta Novák Katalin.

A babaváró támogatás egy példa nélküli családtámogatási eszköz a gyermeket tervező pároknak. A házasok mától úgy igényelhetnek akár tízmillió forint szabad felhasználású kamatmentes kölcsönt, hogy amennyiben három gyermekük születik, a teljes összeg vissza nem térítendő támogatássá alakul. A hitelt maximum ötvenezer forintos, havonta fizetendő részletekben kell törleszteniük, de ha öt éven belül gyermeket várnak, a fizetési kötelezettségüket a várandósság harmadik hónapjától felfüggesztik.

Amennyiben három éven belül a pár második gyermeket is vállal, még három évre szünetel a törlesztési kötelezettségük, és a fennálló hiteltartozásuk 30 százalékát elengedik. A harmadik baba megszületése esetén pedig a teljes visszafizetendő összeget átvállalja az állam a fiataloktól. A babaváró támogatással 2022. december 31-ig élhetnek a házaspárok. Ez a konstrukció a legteljesebben akkor aknázható ki, ha az igénylést az első gyermekkel való várandósság harmadik hónapja után nyújtják be.

Ebben az esetben a három gyermek születése esetén úgy juthat tízmillió forinthoz a család, hogy egyetlen forintot sem kell belőle törlesztenie. A támogatást szinte minden gyermekvállalást tervező házaspár igényelni tudja, hiszen feltételként csupán azt szabják, hogy az édesanya 18 és 40 év között legyen, és a házaspár egyikének meghatározott idejű munkaviszonnyal vagy felsőoktatási jogviszonnyal kell rendelkeznie. Ha a párnak van már gyermeke, az igénylés feltétele, hogy legalább az egyik fél az első házasságában éljen. A babaváró támogatás költségkerete felülről nyitott, ami azt jelenti, hogy a kabinet mindenkinek biztosítja a lehetőséget, aki megfelel a jogosultsági feltételeknek.

A családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó kölcsönt mától a használt ingatlanok vásárlására is kiterjesztik. A hitelt, amelynek maximális futamideje 25 év és a kamata garantáltan kisebb, mint három százalék, a két- és háromgyermekes családok is igényelhetik. A törlesztőrészlet tízmillió forint igénylésekor 48 000 forint, 15 millió esetében pedig 72 000 forint havonta. A csok egyéb lakáshitellel, valamint a babaváró támogatással együtt is felvehető. A hitelt azok a családok is felvehetik, amelyek egyelőre még csak tervezik a gyermekvállalást. A csok esetében a kormány előzetesen évente 12-13 ezer igénylővel számol.

Júliustól azok a családok élhetnek a jelzáloghitel-elengedés lehetőségével, amelyek több gyermeket szeretnének, és jelzáloghitel-tartozásuk van. A második baba megszületése esetén a család fennálló lakáshiteléből egymillió forintot átvállal az állam. A harmadik pici megszületésekor újabb négymillió forintot elengednek a hiteltartozásból, majd ezután minden újabb gyermek érkezésekor további egy-egymillió forintot írnak jóvá. Abban az esetben, ha valaki a 15 millió forintos csokkölcsönt vette fel, ez azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet 72 ezer forintról 48 ezerre mérséklődik. Ezzel az intézkedéssel akár 7-8 ezer család is élhet évente.

A nagycsaládosok autóvásárlási kedvezménye lehetővé teszi, hogy a három- vagy többgyermekes családok meglévő gépkocsijukat biztonságosabb, környezetbarátabb és nagyobb autóra cseréljék. Azok a családok, ahol legalább három gyermek van, akár 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak új, minimum hétüléses személyautó vásárlásához a gépkocsi vételárának feléig. A konstrukcióba a harmadik gyermekkel való várandósság 12. hetétől léphetnek be az egy- vagy kétszülős családok. Az autóvásárlási támogatásra komoly igény mutatkozik, feltehetően 14 ezer család veheti igénybe ezt a támogatási formát a 2022 végén történő kivezetésig.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére