Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor

Hökkön Melinda

2022.02.12. 08:30

Szombaton tartja hagyományos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban. A mai évértékelőt a 888.hu élőben közvetíti a Facebookon, illetve szöveges összefoglalóval is jelentkezünk.

 

Orbán Viktor 1999 óta, 23 éve tart évértékelő beszédet, melynek célja, hogy komplex módon foglalja össze a mögöttünk és az előttünk álló politikai eseményeket.

A mára már hagyományossá vált évértékelők különlegessége, hogy hosszútávú üzenetei évtizedekig adnak keretet a belpolitikai vitáknak, s egyben sajátos alapokat a politikai kommunikációnak. Bár az ellenzék kezdetben kritizálta, mára azonban szinte az összes párt vezetője tart évértékelő beszédet, amelyek értékelés helyett általában a kormányzati tevékenység minősítésére, illetve az ellenzéki belharcok kommentálására szűkülnek.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel az évértékelővel foglalkozó elemzésében rávilágított, hogy a 2022. február 12-i időpont szimbolikus, hiszen ez az első napja a hivatalos kampányidőszaknak, ettől a naptól számítva már csak 50 nap van hátra a 2022-es parlamenti választásig.

A mostani beszéde így értelemszerűen kijelöli a választási kampány fő témáit és egyfajta harci kürtként is tekinthető a jobboldali tábor számára. Emellett ugyanakkor a miniszterelnök szokásához híven szól majd a hosszútávú, stratégiai terveiről is, amelyek az elkövetkezendő évtizedekre is meghatározhatják Magyarország jövőjét. Ilyenek azok a gazdaságpolitikai lépések, amelyek a járvány utáni időszakban növekedési pályán tartják a magyar gazdaságot.

Miről volt szó a korábbi évértékelőkben?

2018

Magyarország mára jócskán felértékelődött, „hírünk, ismertségünk, befolyásunk nagyobb, mint azt az ország mérete vagy a gazdasági súlyunk indokolná” – mondta Orbán Viktor huszadik évértékelő beszédében.

Nagyon sokan voltak a Várkert Bazárban, köztük rengeteg fiatal. Orbán Viktor azt mondta, hogyMagyarországon süllyesztőbe került az euróblabla, a liberális szépelgés, a korrekt semmitmondás.

Kijelentette, az ellenzékkel szemben a kormánypártoknak Magyarország az első. Az elmúlt 8 év jól sikerült, a szájkosarat visszaküldtük Brüsszelnek, a pórázt meg az IMF-nek. Magyarország egyre erősebb jogi fegyvereket vet be, és közösen fogunk küzdeni, hogy Soros és az ENSZ tervét megakadályozzuk – mondta a miniszterelnök.

2019

A magyarok ismét hisznek a jövőjükben, nemzeti egységet hoztunk létre a család ügyében – mondta Orbán Viktor a Várkert Bazárban tartott 21. évértékelő beszédében 2019-ben. A kormányfő arról is beszélt, hogy a magyar nemzet tíz év alatt talpra állt, és győzelmi esélyekkel áll készen a rá váró küzdelmek megvívására.

Győzni fogunk, újra és újra győzni fogunk”

– mondta, majd úgy fogalmazott: „nekünk nem az jelenti a győzelmet, ha a pártunk nyer, nekünk az jelenti a győzelmet, ha az országunk nyer”.

A kormányfő emlékeztetett: családügyben nemzeti egységet hoztak létre, 1 millió 350 ezren vettek részt az erről szóló nemzeti konzultációban, és 80 százalék támogatta a kormány családpolitikáját. Orbán Viktor hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be, amelyről azt mondta: „ez a magyarok válasza, és nem a bevándorlás”.

2020

Két évvel ezelőtt a miniszterelnök arról beszélt, hogy a tények azt mutatják, hogy az utolsó 10 év volt a legsikeresebb 10 az elmúlt 100 év magyar történetében.

A kormányfő úgy fogalmazott: a magyar elszokott attól, hogy sikeres népként tekintsen magára. Hobónak van igaza: „oly sokáig voltunk lenn, hogy nem is tudjuk, milyen fenn” – idézte.

Az elmúlt tíz év eredményeit kifejtve Orbán Viktor hangsúlyozta: a külső és belső egyensúly megtartása melletti fenntartható növekedés egyetlen másik évtizedre sem volt jellemző az elmúlt 100 év során. Mindez úgy, hogy európai mércével mérve a vagyoni egyenlőtlenségek mérsékeltek maradtak, vagyis a növekedés előnyei a társadalom széles rétegeihez is eljutottak.

Orbán Viktor 2020-as évértékelőjében bejelentette,

a kormány klímavédelmi akciótervet fogadott el, megalkották azt a programot, amellyel elérik, hogy 2030-ra a Magyarországon előállított villamosenergia 90 százalékban szén-dioxid-mentes legyen.

2021

Az évről évre megtartott beszédek folytonosságát 2021-ben a koronavírus-járvány okozta helyzet törte meg, a kormányfő a parlament tavaszi ülésszakának február 15-i ülésén mondott helyette beszédet. Az Országgyűlés első ülésén Orbán Viktor az újraindításról beszélt. A felszólalás egyik központi eleme a koronavírus elleni oltás volt. A kormányfő ismertette, Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van, mert a koronavírus elleni oltás menti meg az életet és a munkahelyeket; az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett Magyarországon május végéig 3,5 millióval több embert tudnak beoltani, mint egy hasonló méretű EU-s ország, amely csak nyugati vakcinával olt.

A mai évértékelőt a 888.hu élőben közvetíti a Facebookon, illetve szöveges összefoglalóval is jelentkezünk.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére