Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ma van a székely autonómia napja

888.hu

2019.10.27. 18:00

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) határozatának értelmében október utolsó vasárnapja a székely autonómia napja, ezen alkalomból Székelyföld-szerte őrtüzeket gyújtanak. A kezdeményezők össznemzeti imádságra és őrtüzek gyújtására szólítják fel a Kárpát-medence lakosságát.

A székely autonómia napján, vasárnap újra fellobbannak az őrtüzek Székelyföld több pontján. Az idei rendezvénynek kettős üzenete van: az autonómia melletti küzdelmen kívül a nemzeti régiók ügyében indított európai polgári kezdeményezés mellett is mozgósítanak – hangzott el az M1 adásában. Háromszék 25 településének határában gyúlnak őrtüzek vasárnap este a székely autonómia napján. Gazda Zoltán szervező szerint Székelyföld őrtüzekkel való kivilágítása azt hirdeti, hogy „nem mondunk le jogos követelésünkről, az önrendelkezésről. Mindez nem sikerülhetne, ha nem lennének partnereink a székelyföldi önkormányzatok, történelmi magyar egyházak, közbirtokosságok, civil szervezetek, amelyek sok esetben a szervezés oroszlánrészét is átvállalták”. Sepsiszentgyörgyön vasárnap este fél hattól két helyen is gyújtanak őrtüzet, emellett további 24 háromszéki településen lobbannak fel az őrtüzek lángjai, így Málnáson, Málnásfürdőn, Illyefalván, Rétyen, Bodokon, Dálnokon, Maksán, Szentivánlaborfalván, Bikfalván, Egerpatakon, Kökösben, Kőröspatakon, Mikóújfaluban, Bükszádon, Kovásznán, Zabolán, Kisborosnyón, Kézdivásárhelyen, Kézdiszentléleken, Bélafalván, Ozsdolán, Kézdiszentkereszten, Bibarcfalván és Bardocon gyújtanak őrtüzeket.

Fotó: MTI

Már délelőtt a templomokban imádkoznak a területi autonómiáért, délután gyúlnak ki az őrtüzeket, máglyák. Az ablakokban gyertyákat gyújtanak a településeken, hogy kirajzolják az önrendelkezést követelő régiót.

Imádságos lélekkel, azzal az őszinte fohásszal fordulunk a Jóistenhez, hogy adja, hogy jogköveteléseinkben mindig igazságosak legyünk, mert hisszük, hogy ha Isten velünk, akkor senki nem lehet ellenünk

– mondta Kovács István unitárius lelkész a közmédia tudósítójának.

A Székely Nemzeti Tanács 2015-ben hirdette meg először, hogy gyúljanak őrtüzek Székelyföldön, így is jelezve az igényt, hogy az itt élő magyarok nem mondanak le az önrendelkezésről. A következő évben ismét megszervezték az akciót, akkor határozták el, hogy a székely autonómia napjává nyilvánítják október utolsó vasárnapját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére