Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Magyar Honvédség parancsnokságát átköltöztetik Székesfehérvárra

Vincze Viktor Attila

2018.10.12. 11:28

Átalakul a Magyar Honvédség parancsnoki struktúrája. A Magyar idõk értesülései szerint a hadsereg vezetését a tervek szerint a Magyar Honvédség Parancsnoksága veszi át a jelenlegi Összhaderõnemi Parancsnokság és a Honvéd Vezérkar összevonásával Székesfehérváron.

Januártól várható az összevonása az Összhaderőnemi Parancsnokságnak (ÖHP) és a Honvéd Vezérkarnak, Magyar Honvédség parancsnoksága néven, amely Székesfehérváron működik majd, különválasztva ezzel egymástól a legfelsőbb katonai irányítás szervezeti egységét a polgári vezetési feladatokat ellátó, budapesti Honvédelmi Minisztériumtól.

Az új parancsnoki rendszerben a legfontosabb stratégiai döntések a Honvédelmi Minisztériumban születnek majd, a Magyar Honvédség Parancsnoksága pedig végrehajtó szervként funkcionál.

Az átalakítással megszűnik az Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP), amelyet még 2007-ben, a szocialista Szekeres Imre által vezetett honvédelmi minisztérium hozott létre sokak által vitatott módon.

A szervezet létrehozása ugyanis sok felesleges párhuzamosságot eredményezett a döntésekben. A döntések előkészítésben az ÖHP mellett a vezérkarnak is részt kellett vennie, mielőtt a végső aláírás rákerülhetett a minisztériumban a vonatkozó dokumentumokra.

Az ÖHP a szárazföldi parancsnokság, a légierő-parancsnokság megszüntetésével, illetve összevonásával, azok jogutód szervezeteként, illetve a megszűnt összhaderőnemi logisztikai és támogató parancsnokság, a híradó- és informatikai parancsnokság, a műveletirányító központ és az egészségügyi parancsnokság egyes feladatainak átvételével jött létre.

A Honvédelmi Minisztérium megerősítette, a napilap számára, hogy valóban tervezik a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar dezintegrációját, az irányítás és vezetés rendjének átalakítását a hatékonyság és a döntés-előkészítés idejének rövidítése érdekében. 

Emellett a honvédelmi tárca azt is közölte, hogy a legfelsőbb katonai irányítás átalakítása következtében a parancsnoki bázis nem fog megszűnni Székesfehérváron, sőt a régi hagyományokra visszavezethető katonaváros szerepe a jövőben több szempontból is felértékelődik majd.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére