Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Még a Nap is más volt a Dömötör – Hajnal összecsapáson

888.hu

2022.08.26. 18:45

A Tihanyban rendezett augusztusi Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolat-expó Garázsvita sorozatának pénteki, harmadik vitájában Dömötör Csaba a Fidesz országgyűlési képviselője, parlamenti államtitkár és Hajnal Miklós momentumos országgyűlési képviselő ütköztette érveit a politika és a közélet legfontosabb témáiról.

 

„A jövő itt van és sose lesz vége” – Milyen út áll előttünk?
- címmel rendezett eseményen a résztvevők érintették az uniós források témakörét, a jogállamiságot, a megújuló energiák használatát, a nukleáris energiafüggőséget és természetesen az orosz-ukrán háború hatásait is.
Ezzel kezdődött a beszélgetés is:
Ha háborúról és a békéről van szó leszögezhetjük: a baloldali pártok állást foglaltak abban, hogy fegyvereket kell küldeni Ukrajnába. Vagyis ha az ellenzék győzött volna április 3-án, közelebb lennénk a háborúhoz, és nem lenne rezsicsökkentés sem

– mondta Dömötör Csaba.

 

Nem látom, hogy bárki is a háború pártján állna, mi is békét akarunk. Az a legnagyobb fenyegetés, hogy hány kilométert haladnak előre az orosz seregek az ukrán fronton

– válaszolt Hajnal Miklós. Szerinte az a legfontosabb, hogy Oroszország ne tudjon közelebb jönni a magyar határhoz.

Dömötör Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós szankciók hatására magasabbak az energiaárak.

Brüsszelben nem látom a korrekció igényét, a szembenézést az elhibázott politikával, ahogy a baloldalon sem”

 

Hajnal azonban nem értette, miért függünk ennyire az orosz energiaimporttól. Azt mondta, a jobboldalnak lehetősége volt arra, hogy a szankciók kevésbé fájjanak, és nem érti miért nem épültek szélerőművek mostanáig. (Mondjuk mert rohadt drága, kicsi a megtérülése főleg, ahhoz képest, hogy nem kifejezetten szeles vidék Magyarország.)

Dömötör közölte, nem a mostani kormány alatt alakult ki az orosz importtól való függőségünk, hanem a hetvenes években. Megépült a török áramlat magyar csatlakozása, gázt szerzünk be több irányból. Míg 2014-ben 0,2 százalék volt a napenergia termelésének aránya, ma már 11 százalék, idén volt olyan nap, amikor az energiatermelés 37 százaléka származott napenergiából. Hajnal szerint nem statisztikai adatokat kell felemlegetni.

Az államtitkár elmondta, hogy Paks 2. kulcsfontosságú beruházás, az olcsó áram biztosítéka. Ha leállítanánk ezt a beruházást, óriási gondban lennénk.

Hajnal szerinte nem csak a Roszatom tud erőművet építeni a világban, szerinte Paks 2. nem hosszú távra tervezés, hanem azt határozza meg, hogy ötven évig honnan kell beszerezni a fűtőanyagot.

 

A momentumos képviselő reklámozni akarta a programjukat, mely tartalmazza az ingatlanok energetikai korszerűsítését. Dömötör erre válaszolva közölte, hogy az otthonteremtési támogatással ez már régen elindult.

 

Szó esett továbbá a társasági adóról, az uniós forrásokról és az önkormányzatokról is:

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére