Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Megmutattuk, hogy a peremvidéken is meg lehet maradni magyarnak"

Pörge Béla

2017.06.20. 15:52

Szép történet egy szomorú sorsú faluból, amelynek lakói megmutatják, hogy lehet a legnehezebb körülmények között is magyarnak maradni.

A Felvidék.ma számolt be róla, hogy a hétvégén turulszobrot avattak Lévárton. Ez önmagában talán nem is hangzik nagy dolognak, hiszen szerencsére mára már tele van turulszobrokkal a Kárpát-medence, de érdemes kicsit belemélyedni Lévárt újkori történetébe.

Lévárt egy színmagyar falu Tornaljától északra, Gömörben. Ahogy sajnos nagyon sok más elcsatolt magyar településről, úgy Lévártról is ártatlan magyarokat hurcoltak el 70 évvel ezelőtt. Ennek állít emléket a most felavatott turul.

A falu parányi, ma mindössze 100 lakosa van, ennek ellenére székelykaput, templomot, vízvezetéket és kopjafát is avatták már ott az elmúlt években.

A turulmadárral azt szerettük volna megmutatni az egész világnak és a Felvidéknek, hogy a peremvidéken is meg lehet maradni magyarnak, és egy parányi faluban, amelynek lélekszáma nem több, mint kilencven ember, is lehet jelképet emelni"

— mondta a falu polgármestere, Halász Márta.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére