Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mennyibe fáj egy albérlet?

Tóth Dalma

2017.08.09. 13:58

A Budapestre vagy a nagyobb egyetemi városokba költözõ diákoknak igazi kihívás lesz elfogadható áron albérletet találni.

Habár a kínálat nőtt, nőtt a kereslet is az albérletekre, ezért idén is emelkedett az átlagos havi bérleti díj. Idén Budapesten az ingatlan.com adatai szerint átlagosan 150 ezer forintért lehet lakást bérelni, de a nagyobb egyetemi városok sem sokkal maradnak el a főváros mögött. Veszprémben 105, Székesfehérváron 104, Szombathelyen 100, Szegeden 85, Győrben 95, Sopronban pedig 100 ezer forintba kerül egy albérlet.

Az albérletárak valószínűleg jövőre is emelkedni fognak. Az árakon úgy spórolhatunk, ha valakivel összeköltözünk, valamint, ha hosszabb távra kötünk szerződést a lakástulajdonossal. Ha valaki önsegélyező pénztártag, a megtakarításából albérletre is költhet. A pénztárakon keresztül elszámolható bérleti díjak éves összege idén 127,5 ezer forint.

Jelenleg, ha valaki Budapesten keres albérletet a belvárosban, nem igazán fog 150 ezer forint alatti albérleti díjjal találkozni, még akkor sem ha 60 négyzetméternél kisebb lakást keres.

A lakások 90 százaléka ennél csak többe kerül. Habár, ha valaki nagyon keresgél, ráakadhat 120 ezer forint körüli 20-30 négyzetméteres lakásokra. Azonban az albérleti díj mellé jön még a rezsi – ami a tulajdonosok szerint minimum 15-50 ezer forint plusz költséget jelent–, a közös költség – ami 8-25 ezer forint körül mozog –, valamint a kaució.

A lakástulajdonosok a legtöbb esetben kéthavi kauciót kérnek, azaz egy 150 ezer forintos albérlet esetén ez 300 ezer forintot jelent. Ráadásul a többség minimum egy évre ki szeretné adni a lakását, tehát 12 hónapig legalább ki kell bérelnünk az ingatlant.

A helyzet a külkerületekben sem sokkal jobb, bár ott 10-20 ezer forinttal olcsóbban kínálják az albérleteket. Sőt, ha nagyon szerencsések vagyunk, akkor 90 ezer forintért is találhatunk magunknak lakást Budapest külső kerületeiben, például Pesterzsébeten, Csepelen vagy Pesthidegkúton, de az ilyen ajánlatokra gyorsan lecsapnak. Ha a legolcsóbb árakkal számolunk – egy külkerületi lakásbérlés jobb esetben 90 ezer, a rezsi 15 ezer, a közös költség 8 ezer –, akkor is havonta legalább 113 ezer forintba kerül a lakhatás a fővárosban. De ehhez tényleg mázlistának kell lennünk, és a kaucióval még nem is számoltunk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére