Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mert a határon túli magyarok is a nemzet részei!

Nagy Gábor

2018.03.24. 19:18

Átadták az elsõ kárpátaljai Magyar Házat Rahón. A Felsõ-Tisza-vidék szórványmagyarságának megmaradása érdekében kulcsfontosságú ez az intézmény.

Átadták az első kárpátaljai Magyar Házat Rahón. A Felső-Tisza-vidék szórványmagyarságának megmaradása érdekében kulcsfontosságú ez az intézmény.

A rahói Magyar Ház állami támogatással épült, 120 millió forintból. Grezsa István, a Miniszterelnökség kormánybiztosa a távirati irodának úgy nyilatkozott, hogy a létesítmény befektetés a jövőbe, az átadása pedig több üzenetet is hordoz.

Azzal, hogy a Felső-Tisza-vidék közigazgatási és kulturális központjának számító Rahón, azaz egy olyan térségben adtunk át egy magyar közösségi teret, ahol néhány éve még visszafordíthatatlannak tűnt az asszimiláció és a nyelvvesztés, bizonyítjuk: a folyamat megállítható, sőt vissza is fordítható"

– fogalmazott.

Grezsa szerint az, hogy ez sikerült, az elmúlt évek "szívós nemzetpolitikájának" és a római katolikus egyház, valamint a felső-Tisza-vidéki magyarság összefogásának köszönhető, a térség oktatási-nevelési intézményeiben ugyanis egyre több magyar gyökérrel rendelkező és nem magyar nemzetiségű gyereket íratnak a szülők magyar iskolai vagy óvodai csoportba.

A rahói Magyar Ház a Magyar Házak Kárpátalján Program szerves része, és mint ilyen, üzenet a jelennek, de főként a jövőnek, hogy ha mi, magyarok képesek vagyunk összefogni a Kárpát-medencében, akkor mindent el tudunk érni"

– hangsúlyozta Grezsa István.

Sajnos Ukrajnában az utóbbi hónapokban – nem csak a kelet-ukrajnai háború miatt – rendkívül megromlott a nemzeti kisebbségek helyzete. Gondoljunk csak az oktatási törvényre, a nyílt, magyarellenes provokációkra, illetve arra a friss fejleményre, miszerint az ukrán hadsereg 1000 katonát telepít Kárpátaljára. Petro Porosenko szerint erre azért van szükség, mert "az ország területi integritása veszélyben van".

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére