Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Milliárdokból tengõdik a Fischer Iván vezette zenekar

Tóth Dalma

2016.05.09. 09:28

A Budapesti Fesztiválzenekart mûködtetõ alapítvány közleményt adott ki pénzügyeirõl, miután a zenekar vagyoni helyzetét firtató cikkek jelentek meg.

A több mint 1 milliárd forint tartalékkal rendelkező zenekar utoljára a Gyurcsány-kormány idején, 2008-ban volt mínuszos. Habár az alapítványnak 2014-ben 3 milliárd forint bevétele keletkezett, 2015-ben hirtelen veszteséges lett.

A közleményben az áll, hogy a nyereség egy részét tőkeképzésre és tartalékra fordították, emiatt keletkezet hiány a tavalyi költségvetésükben.

Az alapítvány szerint működésük egyik évben veszteséges a másik évben nyereséges és 2015 a deficit időszaka volt. Tavaly 167 millió forintos hiány keletkezett az alapítvány kasszájába, habár 2009 óta folyamatosan nyereségesek voltak.

Azt írják, hogy a tartalékból fedezik a folyó kiadásaikat, amikor a támogatások késve érkeznek. A tartalék biztosítja azt, hogy a következő 4-5 évre előre tudjanak tervezni. A zenekar bevételeinek több mint a fele állami, önkormányzati támogatásokból, pályázatokból és szponzorációkból származik.

Az alapítvány szerint a fesztiválzenekarhoz hasonló bostoni, Los Angeles-i, és New York-i együttesek tartaléka meghaladja a 100 millió dollárt. Arról azonban nem beszélnek, hogy mekkora népességű, adóbevételű, költségvetésű és gazdasági fejlettségű városok állnak az említett zenekarok mögött. 

Fischer Iván a budapesti Vörösmarty téren szombaton koncerttüntetést tartott, miután a kormány 260 millióról 60 millióra csökkentette a zenekar önkéntes éves támogatását. A csökkenő támogatás miatt itthoni koncertek elmaradását helyezték kilátásba.

A tüntetés után a karmester a Népszabadságnak adott interjút, amelyben azt mondta, hogy különféle számok összeadásával azt a látszatot akarják kelteni, mintha „úsznának a pénzben”, egyszerű hangulatkeltés a zenekar ellen. A karmester szerint a muzsikusokat jól meg kell fizetni, ha itthon akarjuk tartani őket. Bérköltségre 2014-ben a 3 milliárdból csak 161 milliót költött az alapítvány.

(Magyar Idők)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére