Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Müller Cecília: Biztonságos, hatékony és hatásos az orosz oltóanyag

888.hu - Origo

2021.01.22. 13:16

Pénteken is megtartotta szokásos tájékoztatóját az operatív törzs. Müller Cecília üdvözölte Szijjártó Péter bejelentését, miszerint Magyarország nagy mennyiségű orosz vakcina megvásárlásáról állapodott meg.

 

Az országos tiszti főorvos kiemelte, a Szputnyik V vakcina egy megbízható és hatékony oltóanyag, amelyet az OGYÉI szakemberei alapos kutatások után engedélyeztek. A szennyvízben mért adatok azt mutatják, hogy az elkövetkező hetekben Győrben, Pécsett és Szombathelyen nőhet a megbetegések száma.

Müller Cecília ismertette az elmúlt 24 óra adatait. 1311 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és meghalt 98 beteg. Az országos tiszti főorvos szerint biztató, hogy már négyezernél kevesebb, 3958 beteg van kórházban, 274 ember lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 237 362, az aktív fertőzöttek száma 107 800-ra csökkent.

Müller Cecilia szerint

továbbra is indokolt fenntartani a korlátozásokat.

A halálozások tekintetében elmondta, hetek óta 100 körül mozog a napi halálos áldozatok száma. A legfiatalabb 51, míg a legidősebb halálos áldozat 99 éves volt. Az elhunytak jellemzően többféle krónikus betegségben szenvedtek, ezért az oltási tervet is ehhez igazítják – mondta.

A beoltottak száma továbbra is növekszik, de az országos tiszti főorvos továbbra is kéri a frontvonalban dolgozókat, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hiszen ezt még nem tette meg mindenki. Eddig összesen 138 983 ember kapta meg a vakcinát Magyarországon, közülük 5815-en már a második adagot is – húzta alá.

A védettség a második adag beadása után 7–10 nappal alakul ki. Müller Cecília felhívta a figyelmet arra, hogy a beoltott személyeknek is be kell tartaniuk minden óvintézkedést.

A járványügyi adatok közül kiemelte, hogy a szennyvízből vett minták továbbra is kedvező tendenciát mutatnak Magyarországon. Európa néhány országában ismét megindult a fertőzöttek számának növekedése, van, ahol már a harmadik hullámról beszélnek – mondta Müller Cecília. Ezek az adatok azért fontosak, mert előrejelzik, hogy várható-e

a fertőzöttek számának megugrása az elkövetkező hetekben. Győrben, Pécsett és Szombathelyen tapasztaltak növekvő tendenciát,

a legtöbb helyen viszont stagnálás jellemző, hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Folyamatosan figyeljük a vírusmutációkat is. A koronavírus természete, hogy változékony, mutációra alkalmas. Ez viszont jelenleg nem befolyásolja az oltóanyagok hatékonyságát”

– emelte ki az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília üdvözölte, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentős mennyiségű Szputnyik V vakcina vásárlásáról állapodott meg Moszkvában. Az országos tiszti főorvos szerint

a vakcina hatásos, hatékony és megbízható, erről az OGYÉI szakemberei is megbizonyosodtak a helyszínen.

Müller Cecília azt mondta,

a Föld négy sarkát is felkutatjuk annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudjuk védelemben részesíteni a magyar lakosságot.”

Hozzátette, hogy a Szputnyik V oltóanyag egy vektorvacina, amely egy elölt vírust tartalmaz, ami már nem tud szaporodni. A szervezet azonban felismeri azt, és elkezd ellene immunválaszt kialakítani.

Két oltás szükséges, azokat 21 napos különbséggel kell beadni”

 

– mondta. Emlékezett arra, hogy Németország és Angela Merkel is támogatja az orosz vakcinát és annak mielőbbi engedélyeztetését az Európai Gyógyszerügynökségen.

Újságírói kérdésekre válaszolva Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy ha egy vendéglátóegység a korlátozások ellenére kinyit, az rendőrségi intézkedést von maga után.

Müller Cecilia szerint jelen pillanatban nincs olyan oltóanyag, amellyel kismamákat is be lehetne oltani. Ez azért van, mert a vakcinafejlesztők és -gyártók még nem vizsgálták a várandós nők és a kismamák csoportját a klinikai vizsgálatok során – húzta alá.

Müller Cecília elmondta, nagyon örül annak, hogy megkaphatta a védőoltást, hiszen ez hitelt ad szavainak. Elmondta, hogy az álhírekkel ellentétben őt oltották be, nincs dublőre.


Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette az elmúlt 24 óra legfontosabb adatait. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 181 esetben volt szükség rendőri fellépésre, így már 20 799-re emelkedett az emiatt elrendelt intézkedések száma. Ezek közül 155 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettség be nem tartása miatt történt. A rendőrök 35 esetben figyelmeztetéssel éltek, 68 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 52 szabálysértőt pedig feljelentettek. A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken 14, az üzletekben és bevásárlóközpontok területén 12 emberrel szemben léptek fel.

A legfrissebb adatok szerint a rendőrök 8596 alkalommal ellenőrizték személyesen a hatósági házi karanténban lévőket. Jelenleg 19 908-an vannak hatósági házi karanténban, közülük 1850-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat – tájékoztatott a rendőr alezredes.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére