Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Müller Cecília: Mindegyik Magyarországon használt vakcina hatásos

888.hu, MTI

2021.03.10. 15:30

Elsősorban az idősek oltását kérik a háziorvosoktól a héten – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

 

Müller Cecília közölte, a betegséget bárki elkaphatja, de az idősek „mégiscsak magas kockázatot hordoznak”. Megjegyezte, szeretnének végezni a regisztrált 80 éven felüliek oltásával, ahol ez már megtörtént, a háziorvosok „visszafelé haladva” még mindig az idős korosztály tagjainak adják be a vakcinát.
Ehhez regisztrálniuk kell azoknak az időseknek, akik ezt még nem tették meg, hiszen a háziorvos csak így értesülhet „oltakozási igényükről” – mondta.

A tiszti főorvos az idősektől azt is kérte, hogy

ha orvosuk értesíti őket, „ne spekuláljanak”, nincs min gondolkodni.

Mindegyik Magyarországon használt vakcina hatásos. Az első dózis beadását követő két hét után jó védettséget adnak – közölte.

A háziorvosoktól pedig azt kérte, hogy azoknak, akik nem tudnak elmenni a rendelőbe, otthonukban adják be a védőoltást.

A háziorvosok többsége szerdán AstraZeneca-oltóanyagot kap, ezzel hajtják végre a legidősebbek beoltását.

A kórházi oltópontokon jelenleg a Szputnyik és a Pfizer-oltóanyagot használják, oda is küldhetik pácienseiket a háziorvosok – tette hozzá.
Elmondta, hogy már 1 107 791 embert beoltottak Magyarországon. Az idősek átoltottsága magas, de szeretnék ezt a korosztályt minél előbb teljes mértékben „lefedni” – közölte.

A járvány harmadik hullámának nagyon meredeken felszálló ágában vagyunk”

– fogalmazott Müller Cecília. Az új fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma is napról napra növekszik. Kedden 5653 új fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma pedig 120 ezer fölé emelkedett. A 123 691 aktív fertőzött egy részénél enyhén zajlik le a betegség, de mind többen szorulnak kórházi kezelésre, és a fiatalok körében is egyre súlyosabb esetekkel találkoznak.

Jelenleg 8348 koronavírusos embert ápolnak kórházban Magyarországon.

Ez a szám korábban soha nem volt ilyen magas – hangsúlyozta, hozzátéve: mintegy 10 százalékuk szorul lélegeztetésre.

Mivel ilyen magas a kórházban kezeltek a száma, a vérplazma iránti igény is megnőtt. Ezért a tiszti főorvos azt kérte, hogy aki átesett a betegségen, meggyógyult, és szeretne segíteni, az jelentkezzen a véradó állomásokon plazmaadására. Ennek feltételei megtalálhatók az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján. A legfontosabb, hogy az illető két hete tünetmentes legyen, és ne legyen súlyos krónikus betegsége.

Kitért arra is, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszer már a járóbeteg-ellátásban is rendelhető. Aki megfertőződik, konzultáljon háziorvosával a gyógyszer felírásáról – tette hozzá.

A koronavírus-járvány harmadik szakasza nem csak dinamikájában más, „súlyosabb, rapidabb fertőzéssel nézünk szembe” – hangsúlyozta, megjegyezve: a súlyos esetek számának növekedése is nehezíti a harmadik hullám felszálló ágának járványügyi kezelését.

Elmondta, hogy kedden 179 beteg hunyt el – ez megközelíti a második hullámban regisztrált csúcsot. Fiatalok is meghaltak, ketten csak a 30-as éveikben jártak, és a jelenlegi információk szerint nem volt alapbetegségük. Ez fontos figyelmeztető jel – jelentette ki a tiszti főorvos.

Kiemelte:

látható, hogy mennyire fontos a szabályok szigorítása és következetes betartása.

Nagyon fontos a fertőzés továbbadásának megakadályozása, ennek érdekében a maszkviselés, a távolságtartás, a higiénés szabályok betartása, ami a jelenlegi helyzetben minimumkövetelmény – szögezte le. Aki ezeket a szabályokat nem tartja be, nemcsak magát, hanem a közösséget is veszélyezteti.

A tiszti főorvos szerint most nagyon fontos az önmérséklet, a kontaktusok, a társadalmi érintkezések kerülése, ezért mindenkitől azt kérte, hogy ami nem halaszthatatlan, arról most mondjon le.

Müller Cecília kitért arra is, hogy egy évvel ezelőtt, a pandémia kezdetén még azzal számoltak, hogy egy légzőszervi megbetegedéssel állnak szemben. Azóta bebizonyosodott, hogy

a vírus az egész szervezetet, valamennyi szervet megbetegítheti, valamint olyan immunológiai folyamatok indulhatnak el a szervezetben, amelyeket még nem is tártak fel teljességében.

Az operatív törzshöz érkezett kérdések Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője szerdai nyilatkozatát is érintették, miszerint a most pusztító brit vírusmutáns fertőzési rátája meghaladja a hármat, azaz egy ember három másiknak adja tovább. Müller Cecília elmondta, a koronavírus megjelenésekor egy beteg két másik embernek tudta átadni a fertőzést. Ehhez az kellett, hogy egy légtérben legyenek, maszk nélkül, esetlegesen tünetekkel, figyelmen kívül hagyva a higiénés védelmi szabályokat. A brit mutációnál egy ember már 3-4 másiknak tudja továbbadni a fertőzést. Ugyanakkor, mivel az emberek maszkot hordanak, távolságot tartanak, és betartják a higiénés szabályokat, 1,3 a vírus reprodukciós rátája. Ha viszont ez a szám 1 felett van, az azt jelenti, hogy terjed a betegség; a ráta 1 alá szorítása után lehet azt mondani, hogy csökken a fertőződés veszélye.

Egy másik kérdésre válaszolva azt is elmondta: a szakirodalomban főként arról számolnak be, hogy aki már átesett a koronavírus-fertőzésen, annak nagy valószínűséggel ellenanyagot termel a szervezete, így még ha ismét megfertőződik is, általában gyengébb lefolyású lesz nála a betegség – de ez nem minden esetben igaz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére