Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagy nap ez a mai a magyarság számára

Nagy Gábor

2017.12.16. 17:30

Megvan az egymilliomodik "új magyar állampolgár". 13 évvel és 11 nappal a december 5-i, kettõs állampolgárságról szóló népszavazás szégyenletes kudarca után ma, december 16-án újabb lépést tettünk a nemzetegyesítés irányába.

A Sándor-palotában letette esküjét az egymilliomodikként honosított külhoni magyar és családja. Az ünnepélyen ott volt Orbán Viktor kormányfő, Kövér László házelnök és Áder János államfő is.

Az elnök beszédében úgy fogalmazott:

Ma egy gunarasi gazdálkodó, Lajkó Miklós és felesége mutatták meg, mi a magyarság.

Magyar állampolgárok szeretnének lenni, mert magyarnak tartják magukat, magyar az anyanyelvük, magyar iskolát végeztek, és mert őseik is magyarok voltak. Nekünk, anyaországiaknak nincs más feladatunk, mint megköszönni ezt nekik, megköszönni, hogy nemzedékről nemzedékre őrzik és továbbadják őseink hitét és hazaszeretetét, hogy magyarul szeretnek, magyarul dolgoznak, magyarul szólnak a gyermekeikhez és magyarul álmodnak – mondta Áder János.

A 135 évvel ezelőtt született Kodály Zoltánt többször is idéző köztársasági elnök szavai szerint "nagyobb veszteség aligha érhet minket, mintha közömbösség, igazodási kényszer, külső elvárások vagy múló divat okán elhagynánk létünk fundamentumát: a szüleinktől kapott tanítást, hitünket, nemzeti összetartozásunkat". Ezért akarta minden magyarhoz elvinni Kodály Zoltán a népzenét és a népdalt – emelte ki az államfő, aki az eskütételről szólva úgy fogalmazott:

Együtt ünnepelhetjük – ahogy Kodály írta – a magyar lelket, amely egy-ugyanaz a vajdasági Gunarastól Budapestig."

Az egymilliomodikként honosított külhoni magyar, Lajkó Miklós 1981-ben született a délvidéki Topolyán. Gunarasban, egy kis magyar faluban él családjával, földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik.

A magyar állampolgárság megszerzése számomra érzelmi dolog. Igazán szeretnék Magyarország teljes jogú állampolgára lenni, hiszen elődeim is azok voltak"

– idézett az esküt tevő önéletrajzából beszédében Áder János.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére