Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem maradhat következmények nélkül a Katona József Színház szexuális zaklatási botránya

Zelenka Dóra

2019.12.07. 14:08

A kormány az ügy miatt kulturális finanszírozás módosításáról szóló törvényjavaslatot nyújt be a Parlamentben.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté a Facebookon jelentette be pénteken, hogy a Fidesz megszavazza a törvényt, mert nem fordulhat elő többé, hogy következmények nélkül maradjon az, ha egy színházban szexuális zaklatás történik. Gothár Péter ügyében ugyanis a Katona József Színház 11 hónapon keresztül nem tett semmit, sőt, Máté Gábor igazgató kényszerítette az áldozatot, hogy a továbbiakban is dolgozzon együtt Gothárral.

A módosítás értelmében ettől kezdve, ha egy színház állami támogatásra is igényt tart, akkor az államnak beleszólási joga lesz az igazgató kinevezésébe. Ha ezt a fenntartó önkormányzat nem akarja, akkor saját magának kell finanszíroznia a színházat.

A Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket. Nem vitás, az állam így nem támogathat tovább működést, ezért a kormánypárti frakciók meg fogják szavazni a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot

- írja Kocsis Máté Facebook oldalán.

A javaslat szerint a kormány nem csökkenti a színházak fenntartására fordított összeget, de minden egyes intézményt átvilágítanak. Ennek oka az, hogy a Gothár-ügy nem egyedi eset, már ez előtt is derültek ki szexuális zaklatási ügyek.

Ha egy önkormányzat az állam szerepvállalása nélkül akar színházat fenntartani, ezt megteheti, de akkor állnia kell a költségeket. Ha viszont az önkormányzatok szeretnék, hogy az állam is finanszírozza a színházakat, akkor a fenntartói jogokat is meg kell osztani.

Hollik istván kormányszóvivő elmondta: a kormány nem kíván változtatni a kulturális támogatások összegén, semmilyen forrást nem kíván elvonni. Nem módosítják az önkormányzatok kötelező és önként vállalt faladatait sem.

Azonban a Gothár-ügy rámutatott a jelenlegi finanszírozási, működtetési, támogatási rendszer hiányosságaira, a kormány pedig nem tartja megengedhetőnek, hogy az állam csak a finanszírozásban vállaljon felelősséget, a működtetésben nem

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére