Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem vett mindent figyelembe az OECD Magyarországgal kapcsolatban

888.hu - MTI

2020.06.10. 16:33

Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár tisztázta a dolgokat.

Magyarország gyorsan és jól reagált a koronavírus-járványra, ennek köszönhetően sikerült a terjedését visszaszorítani, az időben meghozott intézkedésekkel európai összevetésben is gyorsabban indulhat újra a magyar gazdaság – jelentette ki Gion Gábor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kiadványára reagálva.

Ismertetése szerint az OECD országonként két előrejelzést készített abból kiindulva, hogy a koronavírus egy vagy két hullámban sújt egy-egy térséget.

A szervezet elismerően szól az idejében meghozott magyarországi intézkedésekről, a dokumentum kiemeli, hogy a szigorú korlátozó szabályoknak köszönhetően a vírus csak mérsékelten terjedt el, az egészségügyi rendszer gyors felkészítésének köszönhetően pedig nem alakult ki egészségügyi válsághelyzet – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Véleménye szerint a magyar teljesítményre vonatkozó előrejelzések figyelmen kívül hagynak számos olyan szempontot, amely a gazdaság válságálló képességét mutatja.

Gion Gábor szerint így nem megalapozottak az elemzés azon pontjai, miszerint a járvány lecsengését feltételező előrejelzés alapján a magyar gazdaság 2020-ban 8 százalékos csökkenést, míg 2021-ben 4,6 százalékos növekedést ér el. Így az esetleges második hullámmal számoló előrejelzés, amely idénre 10 százalékos visszaesést, jövőre pedig 1,5 százalék körüli emelkedést valószínűsít, szintén kevésbé érvényes.

Hozzátette: azt sem szabad figyelmen kívül hagyni az előrejelzések készítésekor, hogy bár lassult a növekedési ütem, az idei első negyedévi 2 százalékos bővüléssel hazánk továbbra is az unió élmezőnyébe tartozik.

A magyar gazdaság erős fundamentumokkal rendelkezik

– szögezte le Gion Gábor, megemlítve a stabil költségvetési politikát és a csökkenő államadósság-pályát, valamint a kedvező munkaerőpiaci mutatókat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére