Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ómolnár: Az uniós vakcinabeszerzést a brüsszeli bürokrácia rontotta el

888.hu, MTI

2021.03.22. 11:22

Az elosztási mechanizmus, a szállítási ütemezés és késlekedés egyértelművé teszi, hogy az európai uniós vakcinabeszerzést a brüsszeli bürokrácia rontotta el – jelentette ki Ómolnár Miklós, a Mediaworks bulvár- és magazinüzletágának igazgatója az M1-en.

 

Az újságíró a műsorban azt mondta: brüsszeli kapcsolatain keresztül hozzájutott a „titkos” vakcinaszerződésekhez, azokat YouTube-csatornáján mutatta be. Szavai szerint a dokumentumokból kiderül:

a brüsszeli állításokkal ellentétben nem a tagállamok, hanem az Európai Bizottság (EB) szerződött a nyugati vakcinagyártókkal.

A részletekről közölte: a szerződések tartalmazzák a vakcinák mennyiségét, „nagyon elnagyoltan” a szállítási határidőket, de az utóbbiakra vonatkozó szankciókat már nem.
Úgy fogalmazott: „A tagországok nem szerződtek a vakcinagyártókkal, ők csak lehívhatnak bizonyos mennyiségeket, de mivel nincsenek szankciók a szállítási határidőkre vonatkozóan, az oltóanyaggyártók úgy szállítanak, ahogy akarnak vagy tudnak.”
Ómolnár Miklós azt is elmondta, kiderült, hogy az EB nagyon későn, Nagy-Britanniához és Izraelhez képest féléves késéssel, novemberben írta alá a szerződéseket.

A késlekedés egyik oka az lehetett, hogy filléreskedtek”

– fűzte hozzá.
A brüsszeli bürokrácia már érzi a botrány szelét, és hárítja a felelősséget – fogalmazott. Az EU honlapján azóta közzétettek egy „magyarázkodó szöveget” arról, hogy miért titkosak a szerződések – mondta.
Hozzátette: ennek ellenére a EB elkezdett nyilvánosságra hozni „bizonyos szerződésrészleteket, de kitakarva, mintha valami titkosszolgálati dokumentumot látnánk”. Teszi ezt az a brüsszeli bürokrácia, amely folytonosan az átláthatóságról beszél – jegyezte meg.

Ómolnár Miklós kifejtette: gyanúra ad okot, hogy a szerződéseket „érzékeny” minősítéssel látták el.
Az újságíró a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a témáról szólva abszurdnak nevezte, hogy az 500 ezres Málta háromszor annyi vakcinát kapott, mint a 7 milliós Bulgária.
Az Európai Bizottság csak előzetes beszerzési megállapodásokat kötött a koronavírus elleni oltóanyagokat gyártó vállalatokkal, a konkrét – mennyiségi, szállítási – szerződéseket a tagállamok írták alá – közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete a hétvégén Ómolnár Miklós korábbi vádjaira reagálva.

Hozzátették: a bizottság az uniós tagállamok megbízásából és egyetértésükkel kötött előzetes megállapodásokat hat gyártóval.
Az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a konkrét szerződéseket – tudatták.
A szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki, üzleti érdekeikre hivatkozva, ezért jogilag csak az ő hozzájárulásukkal lehet a megállapodásokat nyilvánosságra hozni, több szerződést már elérhetővé tettek – írták.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére