Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: a választás tétje, hogy bábkormány vagy nemzeti kormány fogja-e vezetni Magyarországot

888.hu

2018.03.06. 13:54

Orbán Viktor miniszterelnök a 2018-as Gazdasági évnyitón mondott beszédet. A kormányfõ kiemelte, hogy ha Magyarországra tömegesen özönlenének a migránsok, az komoly kiadásokkal járna, példaként pedig Bajorországot említette. A miniszterelnök a kormány vállalásait is elmondta a rendezvényen.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2018-as Gazdasági évnyitó eseményén szólalt fel.

A kormányfő először köszönetet mondott a jegybank elnökének, Matolcsy Györgynek és Varga Mihály gazdasági miniszternek az elmúlt négy évben elvégzett munkáért. A kormányfő kiemelte, hogy tapasztalatai szerint

a politika egy olyan terület, ahol egyedül sosem lehetsz okos. Meg kell találni azokat az embereket, akik sikerrel elvisznek egy-egy területet."

A miniszterelnök szerint "szerencsés ország vagyunk", mert Matolcsy vezeti a jegybankot, és mert Varga Mihály bebizonyította, hogy remekül kézben tudja tartani a gazdaságot. Kiemelte még Pintér Sándor belügyminiszter teljesítményét a határvédelem és a rendvédelem területén. Ezeket a minisztereket államférfiaknak nevezte. Mellettük külön kiemelte Novák Katalint, aki komoly munkát végzett az elmúlt években a magyar családok érdekében.

A kormányfő megismételte, hogy az elfogadott költségvetés nem választási költségvetés. Van mozgástér a kormány számára, de csak a már meghatározott kereteken belül. A kormányfő szerint a szocialista kormányok meg akarták vásárolni az embereket, amiért óriási árat kellett fizetni. Jelenleg ilyesmiről szó sincs, a költségvetési hiány a tervezett 2,4 százalék fölé nem fog emelkedni.

Magyar gazdaság

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság 2010-2018 között alapjaiban változott meg. Korábban a sodródás, az útkeresés volt a jellemző, jelenleg azonban "pályára állt" a gazdaság és létezik egy magyar modell.

Orbán Viktor felidézte, hogy a baloldal kormányzása végén a szétesés állapotába került az ország, így amikor a nemzeti kormány megalakult, komoly feladatokkal szembesültek.

Egyszerre kellett talpra állítani a gazdaságot, meg kellett teremteni a pénzügyi stabilitást, a függetlenséget, és el kellett kerülni, hogy adósságcsapdába kerüljünk"

– mondta, kiemelve, hogy az adósságcsapda az önkormányzatokat és a családokat is fenyegette.

Az eredményekről beszélve kiemelte, hogy a szocialisták által felvett IMF-hitelt hamarabb visszafizettük.

Érdemes visszaemlékezni, hogy mennyien gúnyolódtak rajtunk, amikor elmondtuk, hogy létre kell hozni 1 millió új munkahelyet"

– mondta a miniszterelnök, az eredményekről beszámolva pedig kiemelte, hogy a 2010-es 12%-ról 3,8%-ra esett a munkanélküliség.

A kormányra kerüléskor megígértük, hogy egyszerre fogják csökkenteni a munkát terhelő adókat és támogatni a családokat. A kritikusok szerint ez nem lett volna megvalósítható – idézte fel a miniszterelnök, hozzátéve, hogy mégis sikerült.

Az eredményeket sorolva elmondta, hogy 6 éve folyamatosan 3 százalék alatt van a költségvetési hiány, az államadósság minden évben csökken, a kamatterhek 2009-ben 4,5%-osak voltak, most 3% alá csökkentek.

A jó gazdaságpolitikához stabilitás, erő és döntőképesség is kell"

– mondta a miniszterelnök.

Az eredményeket tovább sorolva elmondta, hogy 2010-ben 92 ezer gyermek étkezett ingyen, 2017-ben pedig már félmillió. A diákok fele ingyen kapja a tankönyvet, az óvodai és bölcsődei helyek száma is jelentősen nőtt.

2009-ben a szocialista kormányok egyhavi bért és nyugdíjat vettek el az emberektől, és ekkor még népszerű szó volt a "megszorítás", amely azóta eltűnt a közbeszédből.

Orbán szerint, amikor azt próbálta megérteni, hogy miből áll össze a siker, akkor különválasztotta azokat a dolgokat, amiket csinált a kormány és amiket nem csinált.

Amiket a kormány nem csinált:

  • nem építettek az IMF-re;
  • nem külföldi modelleket kerestek, csupán tanulmányoztak néhányat, de saját modellt akartak;
  • nem engedtek a nemzetközi fenyegetésnek.

A fenyegetésről elmondta, hogy a politikában töltött 30 éve alatt azt tapasztalta a miniszterelnök, hogy a nemzetközi politika egyre durvul, a felek egyre durvább eszközökhöz nyúlnak.

Ha a fenyegetésnek engedünk, akkor sosem lesz olyan gazdaságpolitikánk, ami nekünk jó, olyan lesz, ami másnak jó."

Amit a kormány csinált:

  • sikerült megállapodást kötni az emberekkel;
  • megállapodtak a járulékokról, a bérekről, az adókról;
  • tető alá hoztak egy többéves megállapodást, amelyre garanciát vállaltak;
  • a garantált bérminimum duplájára, a minimálbér 90%-kal nőtt;
  • a hazai gazdaságban a szakemberek szellemi tőkéjére építettek;
  • nem felejtették el azt az alaptételt, amely szerint a sikeres gazdaságpolitika alapja a politikai stabilitás.

Ez utóbbiról kifejtette, hogy manapság Európában a politikai stabilitás nem is olyan gyakori. Itt utalt Olaszországra, ahol el fog húzódni a kormányalakítás, valamint Németországot is példaként hozta, ahol ősszel volt választás és azóta nem alakult kormány.

De a politikai stabilitás nemcsak azt jelenti, hogy erős kormány vagy nagy parlamenti többség van.

A politikai stabilitás abban áll, hogy az adott ország polgárai megkapják azt, amire szükségük van. Minden ember úgy érezheti, hogy megkapja azt, amit méltányosnak gondol"

– mondta a miniszterelnök.

A méltányosságot Orbán Viktor úgy határozta meg, hogy méltányos, ha mindenki dolgozhat, aki akar. Méltányos, hogy a kormány a családokat támogatja, valamint kitért a tiszteletre is, amelyet úgy írt le, hogy ha van munka és a kormány támogatja az egyén törekvéseit, akkor megvan a kölcsönös tisztelet.

A miniszterelnök elmondta, hogy ő egyszerű dolgokban hisz:

a munkában, a családban, a hazában."

A kormány eddigi tevékenységével kapcsolatban elmondta, hogy négy olyan alappillér van, amelyekhez be tudja sorolni a kormány eddigi összes intézkedését. Az intézkedések nem gyengíthetik, csak erősíthetik egymást. Ezek a

  1. versenyképesség,
  2. munkaalapú gazdaság,
  3. családpolitika,
  4. identitáspolitika.

Ebben a keretrendszerben lehet értelmezni a kormány minden eddigi előterjesztését.

Döntési szabadság

Az EU-ról beszélve a miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország azért is teljesít jobban, mert

nem hagytuk, hogy a döntés szabadságát elvegyék tőlünk."

Orbán Viktor elmondta, hogy nagy nyomás alatt vagyunk, jelenleg számos javaslat látott napvilágot az egyesített európai adórendszer kapcsán.

Nekünk ezzel szemben meg kell védenünk az adórendszer politikai létrehozásának szabadságát. Ha fontos nemzeti döntésekben nem mi döntünk, akkor bajban leszünk"

– mondta.

Orbán feltette a kérdést, hogy az EU mennyiben járul hozzá sikereinkhez? A külföldi befolyást támogató erők szerint az EU-s támogatások alapvetően járulnak hozzá a magyar gazdaság sikeréhez. A miniszterelnök szerint valójában keresnek rajtunk és mi is nyerünk az uniós tagságunkon, de nem mi vagyunk az elsődleges kedvezményezettjei. Azokat a réseket kell megtalálni, amelyeken mi is keresünk.

A magyar gazdaság 130 milliárd eurónyi értéket állít elő, 4 milliárd eurónyi EU-s forrás jön évente. Nekünk, ha Európáról van szó, akkor nem pénzük kell, hanem a piacuk"

– mondta.

Bevándorlás

Az európai politika horizontján megjelent egy olyan kihívás, amely átrajzolta az erőviszonyokat. Ez a bevándorlás, ami nemcsak politikai kérdés, hanem gazdaságpolitikai kérdés is. A kormányok stabilitása azon is múlik, hogy ezt a témát hogyan kezelik. Ebből a szempontból irányadó lehet az olasz választás eredménye: az emberek negyede szavazott bevándorlást támogató pártokra, háromnegyedük pedig bevándorlásellenes pártokra.

Magyarország jövőjét alapvetően határozza meg, hogy bevándorlóországgá válunk-e vagy sem. Ha igen, akkor a hanyatlás vár ránk, ha pedig nem, akkor a fejlődni fogunk – mondta a miniszterelnök.

Markus Söder jövendő bajor miniszterelnököt idézve elmondta, hogy a rengeteg migránst befogadó bajor állam több pénzt költ a migránsokra, mint amennyit a gazdaság, a környezetvédelem és az egészségügy állami költségvetésére együttesen.

Új veszélyként azt is kiemelte, hogy a migránsok tőlünk már nem tudnak továbbmenni, mert Ausztria lezárta a határait, és a németek is le fogják. A migránsok ellátása pedig drága, az OECD számításai szerint egyetlen migráns 4,5 millió forintba kerül az államnak évente.

A program

A választási kampányban ígérgetni szoktak, de mi inkább vállalásokat szeretnénk tenni"

– mondta Orbán.

Ahhoz, hogy meg tudják valósítani a vállalásaikat, három előfeltétel kell: nem szabad migránsokat beengedni, a kerítést fejleszteni kell és meg kell fizettetni a kerítés költségeinek felét Brüsszellel, valamint ki kell tiltani azokat, akik bevándorlásszervezéssel foglalatoskodnak.

A bevándorlás kérdésében a segítséget kell odavinni, ahol arra szükség van – építünk utakat, házakat, iskolákat.

Ha mindez sikerül, akkor meg tudjuk csinálni azt, hogy Magyarországon minden évben 4 százalékos gazdasági növekedés legyen – emelte ki a kormányfő.

2022-re elérjük a teljes foglalkoztatottságot."

Az elkövetkező négy évben minden évben emelkedni fog a minimálbér, ám csak a  teljesítménnyel arányos módosítások jöhetnek szóba.

Ha megvan a 4 százalékos növekedés évente, akkor minden évben növekednek a nyugdíjak és lesz nyugdíjprémium. A miniszterelnök kiemelte, hogy számára fontos a "Nők 40" program megvédése és a családi adókedvezmény mértékének emelése.

2018-22 között képesek leszünk arra, hogy minden évben csökkentsük a munkáltatói adóterheket, a cél, hogy a régióban nálunk legyenek a legalacsonyabbak ezek a terhek.

El fog indulni a falufejlesztési program, amelynek a középpontjában a lakhatási körülmények javítása áll majd.

A választás tétje, hogy bábkormány vagy független nemzeti kormány fogja vezetni Magyarországot"

– mondta Orbán Viktor.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére