Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Magyarország elsõrendû érdeke Egyiptom stabilitása

Bertha László

2017.07.03. 13:18

Magyarország elsõrendû érdekének nevezte Egyiptom biztonsági, katonai és gazdasági stabilitását Orbán Viktor miniszterelnök hétfõn az Országházban, miután tárgyalt a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel.

Orbán Viktor az egyiptomi államfő társaságában elmondta, hogy Egyiptom nemcsak egy közeli ország, hanem „politikai értelemben a szomszédunk”, annak a térségnek a meghatározó állama ugyanis, amely „hatást gyakorol a mi életünkre”.

A miniszterelnök egyúttal kijelentette, hogy Egyiptom terrorizmus elleni harcának sikere egyben az európai nyugalom és béke előfeltétele is.

Úgy tekintünk Egyiptomra, mint amely a stabilitás iránti elkötelezettségével Magyarországot is és Európát is védi, ezért a szellemi természetű barátságon túl nekünk érdekünk is az önök sikere”

 – mondta a miniszterelnök Abdel-Fattáh esz-Szíszinek a Híradó.hu beszámolója alapján.

Orbán Viktor továbbá köszönetet mondott Abdel-Fattáh esz-Szíszinek azért, hogy a közel-keleti keresztények védelmének ügyében elkötelezett és példamutató politikát folytat. 

Magyarországnak meggyőződése, hogy Európának közre kell működnie az egyiptomi gazdaság stabilitásában, Magyarország és a V4-ek pedig erejükhöz mérten készen is állnak e szerep vállalására – mondta ezzel kapcsolatban. A miniszterelnök elmondta, hogy a brüsszeli döntéshozatali rendszerben azt képviselik, hogy minél gyakoribbak legyenek a magas szintű egyiptomi-európai tárgyalások, alkalmazzanak minél pragmatikusabb megközelítést, és minél gyakorlatiasabb gazdaságpolitikát építsenek ki Egyiptom és az Európai Unió között.

Egyiptom vállalja a terrorizmus elleni harcot

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök úgy fogalmazott, hogy az egyiptomi nép meg van győződve a stabilitás szükségességéről és kész megfizetni ennek az árát. Az egyiptomi elnök leszögezte, hogy az egyiptomi nép a terrorizmus elleni harcot és a jelentős gazdasági intézkedéseket is kész vállalni a stabilitás érdekében.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi szerint nem kell külön köszönetet mondani az országban élő keresztények védelméért, hiszen Egyiptomban nem tesznek különbséget vallási alapon az emberek között, a keresztény kisebbség a nép része, amelyért felelősséget vállalnak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére