Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Magyarország épül, újabb mérföldkõ az élelmiszeriparban

Bokor Gábor

2019.02.11. 12:41

Orbán Viktor miniszterelnök hétfõn a Viresol Kft. visontai búzakeményítõ üzemét adta át, ahol beszédében elmondta, a magyar élelmiszeripar újabb mérföldköve az intézmény, amellyel egy teljesen más dimenzióba léphet a gabonafeldolgozás az országban.

Jó, ha nemcsak a számokból tudom, de láthatom is, ahogy épül Magyarország"

– fogalmazott a kormányfő a Heves megyei településen.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a visontai üzem évi 250 ezer tonna magyarországi GMO-mentes búzát fog feldolgozni világszínvonalú, környezetbarát technológiával, hulladékmentesen. Egy jó termésű évben a gyár a kivitelre szánt magyar búza tizedét dolgozhatja fel ezzel a mennyiséggel.

Magyarország egy tapodtat sem enged a GMO-mentességből, a magyarok ugyanis úgy döntöttek, nem akarnak génmódosított élelmiszereket látni a boltok polcain, amire a visontai gyár garanciát jelent"

– közölte a miniszterelnök, majd kiemelte, hogy az átadott búzafeldolgozó nagy mennyiségben képes gluténmentes búzakeményítőt előállítani, amivel sokak életét megkönnyíti.

A kormányfő hangsúlyozta: sok ilyen vállalatra lesz szükség a jövőben, bátor és vállalkozószellemű cégekre, melyek a hazai fejlesztés és innováció éllovasaivá válhatnak. A cél az, hogy a legfejlettebb megoldások hazai földön alakuljanak ki, hogy "azután ezeket az új technológiákat mi magunk alkalmazzuk".

A visontai beruházáshoz biztosított 6,2 milliárd forintos kormányzati támogatással kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte:

adnánk az ország más városaiba és más falvaiba is, ha lenne több terv és több vállalkozószellem."

A miniszterelnök leszögezte, a magyar gazdaság fejlesztésének korlátját ma nem a pénzszűke, hanem sokkal inkább az életképes, nagyvonalú, nemzetközileg is versenyképes tervek és vállalkozószellem hiánya jelenti.

A zöldmezős beruházás 33 milliárd forintba került, a kormány 6,2 milliárd forint támogatást adott hozzá, az önerő mértéke mintegy 30 millió euró volt, a többi részt hitelből fedezték.

Tóth Anett, a Viresol Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, fontos ipartörténeti nap a mai, az üzem a hazai innovációt és szakértelmet bizonyítja.

A sikeres működéshez minden szükséges előfeltételt megteremtettek, az iparágban elérhető legmodernebb technológiát alkalmazzák"

– közölte.

A gyár a beszállítókkal együtt összesen hétszáz embernek ad munkát. Az üzemben a búzát komponenseire bontják szét, és minden értékes alkotóelemét feldolgozzák. A Viresol a világ legnagyobb multinacionális cégeinek beszállítója, termékeiket az élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar használja fel, emellett takarmánytermékeket is gyártanak. A visontai üzemben előállított alapanyagokkal az élet minden területén lehet találkozni: megtalálhatók a legtöbb termékben a papírtól a kozmetikai termékekig, a mosóportól a tablettákig, a csemperagasztótól a gipszkartonig, a keksztől a levesporig.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére