Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Magyarország és Olaszország szöget vert a bevándorláspárti politikusok koporsójába

Tóth Dalma

2019.05.03. 09:04

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának volt a vendége.

Magyarország a szárazföldön, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter pedig a tengeren állította meg a migrációt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Salvini „szöget vert a bevándorláspárti politikusok koporsójába”, és Magyarország ugyan „kisebb szöggel”, de szintén csatlakozott ehhez a „művelethez” – fogalmazott a kormányfő, miután előző nap Budapesten tárgyalt a Liga olasz kormánypárt vezetőjével. Hozzátette: Salvini bebizonyította, hazudnak a bevándorláspárti politikusok, amikor azt mondják, nem lehet megállítani a migrációt.

Ráadásul amióta Matteo Salvini Olaszország belügyminisztere, és nem engedi be a bevándorlókat szállító hajókat, azok nem is indulnak el, így radikálisan lecsökkent a vízbe fulladt migránsok száma, ami jól mutatja, hogy „emberség szempontjából is inkább a Salvini- és a magyar politika a helyes” – jegyezte meg.

Beszámolt Salvininek arról, hogy a balkáni migránsútvonalat lezáró magyar határkerítés és a határvédelem költségeiből Brüsszel nem térített meg semmit.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes Fotó: MTI Fotóbank

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy egyes európai államok vezetői túl könnyen használnak durva kifejezéseket más országok vezetőire, nem veszik figyelembe, hogy ez tiszteletlenség velük és a választóikkal szemben. Példaként említette erre a budapesti Salvini-látogatás egyes német kommentárjait, és hogy az egyik magyarországi ellenzéki EP-listavezető gazembernek nevezte az olasz miniszterelnök-helyettest és a lengyel kormánypárt fejét. Német politikusokkal kapcsolatban külön megjegyezte, hogy minden erkölcsi gátlás nélkül mondanak nem elfogadható stílusú ítéletet más országok politikusairól. A kormányfő értékelése szerint aki az olasz népet képviselő Salvinit sértegeti, az az olasz népet sértegeti.

Azt is mondta, szemben a „buborékban ülő” brüsszeli elittel ő örül a politikába belépő új szereplőknek. Szavai szerint a brüsszeli elit tagjai egy saját nyelven beszélnek – ha valamiből, akkor „ebből kéne igazából nyelvvizsgát tenni” –, csak a saját gondolataikba vannak zárva, fogalmuk sincs arról, hogy a valóságban mit jelent Röszke, a határkerítés, a migráns, a rendőrt megtámadó migráns, a beazonosítatlan bankkártyák veszélye és nem értik, hogy a migránsokkal együtt a terrorizmust is behozzák Európába, mert a hivatalaikban és a jól védett lakásaikban nincs terrorveszély.

Az EP-választásról Orbán Viktor azt mondta: nagy jelentősége nem a pártcsaládoknak, hanem a leendő európai bizottsági és tanácsi elnök személyének van, az a kérdés, hogy ők bevándorláspártiak vagy bevándorlásellenesek lesznek.

A magyar választóktól is azt kérte, támogassák a Fidesz-KDNP-t, mert így tudnak Brüsszelben hatást gyakorolni arra, hogy bevándorlásellenesek kerüljenek a legfontosabb pozíciókba.

A kvóták ügyében Orbán Viktor úgy fogalmazott: a németek meg akarnak szabadulni azoktól, akiket „mafla módon” beengedtek az országukba, vagyis „miközben emberiességi érveket használnak, valójában a legegyszerűbb migránsellenes reflexről van szó”. A kormányfő szerint viszont „aki szakította, az szagolja”.

Magyarország úgy tud segíteni, hogy kimondja: nem szétosztani kell, hanem hazavinni a migránsokat, és a szülőföldjükön kell segíteni őket, ahogy a magyar kormány teszi – fejtette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron francia elnök kizárná a schengeni zónából azokat a tagállamokat, amelyek nem akarnak részt venni a szétosztásban, Orbán Viktor úgy reagált: ha Macron el akar térni a hatályos schengeni szabályoktól, ahhoz először meg kell változtatni a szerződést, az azonban nem fog menni, „üzenem, kár vele próbálkozni”.

Közölte: jövő héten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár látogat Magyarországra.

A kínai Egy övezet, egy út kezdeményezés múlt heti nemzetközi fórumáról a kormányfő úgy nyilatkozott: Magyarország szerint Kína felemelkedése óriási esély. Egyrészt 1,4 milliárd emberrel bővül a világgazdaság, másrészt Európa és Ázsia légi, közúti és vasúti összekötésének terve világtörténelmi vállalkozás, aki pedig ebből kimarad, az lemarad. Az ezzel kapcsolatos nyugat-európai kritikákat úgy kommentálta: „a nagy lóvét” eddig a németek, a franciák vitték el, utóbbiak most adtak el 300 repülőgépet Kínának.
Aki azt akarja tehát, hogy Magyarország ne kereskedjen a keletiekkel, az „delíriumban él”, a valóság ugyanis az, hogy a nyugatiak gőzerővel vannak jelen ezen a piacon, és kinevetik azokat, akik elhiszik az olyan „ájtatos” mondatokat, hogy a Kelettel való együttműködés nem szép dolog. Magyarország kormánya ne legyen balek – mondta a miniszterelnök.

A Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról megjegyezte: a beruházás megtérülése azon múlik, mennyi árut szállítanak majd a vonalon.

„Minél inkább részt veszünk a Selyemút kiépítésében, annál gyorsabban térül meg ez a beruházás is” – közölte.

Szó volt Orbán Viktor május 13-i washingtoni munkalátogatásáról is, amelyről azt mondta: pénzről, migrációról és gazdaságról lesz szó a Donald Trump amerikai elnökkel folytatandó megbeszélésen. Kifejtette: az ENSZ által képviselt felfogás szerint a migráció emberi jog, de „vagyunk néhányan a világban (...), akik ezt nem nézik jó szemmel”.
Az Egyesült Államok és Magyarország is ezen az állásponton van, az ENSZ-en belül egy csoporthoz tartoznak, amely próbálja megakadályozni azokat a nemzetközi törekvéseket, amelyek a migrációt világméretűvé terjesztenék. „Ezért a megbeszélés egyik legfontosabb kérdése, hogy ebben, a nemzetközi fórumokon való migráció elleni fellépésben hogyan tudunk együttműködni a jövőben” – mondta. Hozzátette: emellett szóba kerülnek természetesen gazdasági kérdések is, a gazdasági kapcsolatok ugyanis kiválóan fejlődnek a két ország között.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére