Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán: Nem akarjuk feláldozni az ország identitását

Bokor Gábor

2017.06.23. 16:58

Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki brüsszeli uniós csúcstalálkozó végén tartott sajtótájékoztatót.

A miniszterelnök ennek keretében elmondta: sikerült teljesíteni a célokat, hiszen teljes összhang volt a felek között abban, hogy meg kell erősíteni Európa védelmét. Ez az első lépés ahhoz, hogy egy közös európai hadsereg létrejöhessen, ehhez pedig már egy pénzügyi alap is létrejött. Orbán Viktor elmondta, hogy

az új védelmi rendszerben az összes tagállam részt akar venni."

Az EU-csúcs másik főbb témája a belbiztonság és a terrorizmus volt. A politikusok egyetértettek abban, hogy az internetiparnak nagy felelőssége van a terrorizmus megállításában, hiszen időben észre kell venni az online szerveződő terrorcsoportokat. Orbán Viktor szerint a kisebb szolgáltatókat is ösztönözni kell arra, hogy fejlesszék rendszereiket annak érdekében, hogy észrevegyék ezeket a szervezeteket, valamint arra, hogy lépjenek be az uniós együttműködésbe, mely a terrorszervezkedés elleni technológiát segíti elő.

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy az uniós vezetőkkel megállapodtak egy olyan határozatban, mely kimondja, hogy

létre kell hozni egy olyan uniós monitoring szervezetet, mely felügyeli azt, hogy harmadik országból milyen vállalat és milyen céllal kíván az unióban terjeszkedni vagy oda belépni."

A pénteki csúcstalálkozó legfőbb témája nem meglepő módon a migráció volt. A korábbi tárgyalásokhoz képest, mára már több kérdésben is nagy egyetértés volt a felek között, hiszen nem arról tárgyaltak, hogy miben nem értenek egyet, hanem arról, amiben igen, ez pedig egyértelműen előrelépés.

Egyre többen vannak a saját identitásuk mellett kitartó országok, akik készen állnak arra, hogy segítsenek a valódi menekülteken, azonban a migránsokat nem akarják beengedni, hiszen nem akarják feláldozni az országuk identitását" 

– vélekedett a kormányfő.

Teljes egyetértés volt abban, hogy az unió külső határait meg kell védeni, továbbá Líbiában is be kell avatkozni anyagilag, és akár élő erőt odaküldve. A magyar álláspont ugyanaz, mint amiben az olasz és a német belügyminiszter már megállapodott, miszerint fel kell állítani egy líbiai határvédelmi erőt, amit az uniónak kell elvégeznie és támogatnia.

Magyarország azt is támogatja, hogy akár Líbia déli részén is fel kellene állítani ellenőrzési pontokat, hogy meg lehessen állítani a migránsokat" 

– fűzte hozzá Orbán Viktor.

A csúcstalálkozón a felek közeledtek egy olyan megállapodáshoz, ami egy közös EU-s lista a biztonságos harmadik országokról. Az újságírói kérdések szakaszában a miniszterelnök az alábbi témákban nyilatkozott a sajtónak.

Macronról:

"Férfias találkozó volt." A francia elnökkel megegyeztek abban, hogy a kölcsönös tisztelet az együttműködés alapja. Kijelölték a kérdéseket, ahol pragmatikus együttműködés lehet a tiszteletet szem előtt tartva.

A V4-ről:

"A V4 történelmileg és földrajzilag determinált együttműködés, ugyanis ez a régió van a németek és az oroszok között. Ezek az országok túlléptek a pánpesszimista korszakukon, Közép-Európában a pesszimizmusnak vége van. Ezek az országok úgy gondolják, hogy van nekik jövőjük, és ezért képesek együtt dolgozni."

A külföldi munkavállalásról:

"Kompromisszumkészek vagyunk, mert ezt a vitát nem tudjuk teljesen megnyerni. A kompromisszumra már vannak elképzeléseink. Idő előtt nem akarjuk ismertetni a magyar álláspontot."

A Brexitről:

"A briteket a legeszesebb európai népek között tarjuk számon, ezért óvatosnak kell lennünk. A tárgyalások menete kényelmetlen. May jól képviseli a brit érdekeket, fair, világos érvei vannak. Akik szerint jobb az unión kívül, azok lépjenek ki. Mi magyarok itt maradunk, mert mi ide tartozunk."

Az euróról:

"Ma nem volt szó nyíltan a monetáris közösségről, egyszer került szóba. Amikor a francia elnökkel találkoztunk, akkor Fico elmondta, hogy a jövőbeli együttműködésnek milyen alapoknak kellene állnia. Ezekről a kérdésekről szerinte inkluzívaknak, tehát beengedőnek kell lennie. Az eurozóna nélkül az egész unió minősége más, és az eurozóna azoknak is fontos, akik nem a tagjai."

Horthy Miklósról:

"Nevetségesnek találom azt a gondolkodásmódot, ami szerint a kultuszminiszter és a miniszterelnök jó fiú, az, aki őket kinevezi, pedig nem. Nem lehet az adott korszak érdemeit úgy figyelembe venni, hogy csak azokat a személyeket emeljük ki, akik nekünk tetszenek. Az idézett mondat a lehető legprecízebb volt."

A plakáttörvényről:

"A Fidesz egy olyan párt, ami betartja a rá vonatkozó törvényeket, a gazdálkodással kapcsolatosakat is. Az ÁSZ egyszer sem emelt kifogást, 2010 előtt sem. A mi gazdálkodásunk mindig is transzparens volt."

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére