Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Bővülhet az árstopos termékek köre

888.hu

2022.10.28. 08:30

Átmeneti megnyugvás van a gázpiacokon, de ha kifogynak a tárolók, ismét felmehetnek az árak. Erre figyelmeztetett a miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában. A kormányfő továbbá bejelentette, bővülhet az árstopos termékek köre.

 

„Mindenki idegesebb volt a szokásosnál, minden országban nő a feszültség, ami a brüsszeli tárgyalóasztalnál is érződött.”
– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök úgy látja, a tűzszünet és a békemegállapodások melletti elköteleződés erősödni fog az európai országokban.

 

A józan szén előbb-utóbb teret fog nyerni.”

– tette hozzá. Ukrajna támogatásáról elmondta, hogy a brüsszeli pénzek kaotikusak, senki ne vegye készpénznek őket. A miniszterelnök szerint három nagy terhe van ennek a háborúnak, az egyik a fegyverkezés, ami az unió költségvetéséből történik, 9 milliárd euró körüli pénzről van szó, a másik Ukrajna újjáépítéséről szól, viszont ez szerinte komoly teher lesz, ez óriási költségeket fog felemészteni. A harmadik pedig Ukrajna működtetéséről szól, szerinte Ukrajna működésképtelen ország, ezért támogatni kell. Ez az összeg havonta 5 milliárd euró lenne, amire szükségük lenne, a kormányfő szerint a kérdés, hogy ki fogja odaadni ezt a pénzt

Az energia kapcsán Orbán Viktor azt mondta, hogy az a kérdés, hogy van-e elég, jelenleg ugyanis kevesebb érkezik Európába, amint amennyire szükség van. Ezért merült fel, hogy hozzunk máshonnan gázt, így jött képbe Amerika, viszont ennek fizikai akadályai vannak.

 

A kormányfő szerint mindenki megpróbálja kihasználni Európa szorult helyzetét.

 

Orbán Viktor szerint átmeneti nyugalom van a gázpiacokon, de ahogy elfogy a tárolókban, megint felmegy a gáz ára.

 

Magyarország olyan szerződéseket kötött, amelyek garantálják, hogy az ország gázszállítása rendben legyen.”

– mondta, hozzátéve, hogy nem engedjük, hogy olyan helyzet álljon elő, mint az Északi Áramlat esetében, amit felrobbantottak.

Orbán Viktor kiemelte, hogy egy közös piacon vagyunk, ha Nyugaton romlik a helyzet, annak mi is az elszenvedői leszünk.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy mindig gyanakvónak kell lenni, amikor újabb és újabb javaslatok kerülnek elő, ezek mögött valamelyik tagállami érdek sejlik fel.

A kormányfő a szankciókról elmondta, hogy az élelmiszerárakban is megjelennek. Szerinte ha nem lennének szankciók, az infláció legalább a felére csökkenne.

 

2023 végére el kell érni, hogy Magyarországon egy számjegyű legyen az infláció.”

– ismételte meg Orbán Viktor korábbi kijelentését.

Jelezte továbbá, hogy a kormány újabb élelmiszerekre tervezi kiterjeszteni az árstopokat.

Ezen felül a vállalatokat is támogatnia kell a kormánynak. Emlékeztetett rá, hogy kamatstopról döntöttek, ennek a terhét viszont a bankok fogják viselni. Szerinte vannak olyan krízis helyzetek, amikor a nagy baj elkerülése érdekében be kell avatkozni a gazdaság működésébe. A kkv-kat kell segíteni a kormánynak elsősorban, de ez nem jelenti azt, hogy a nagy cégeket nem kell támogatni, ezért indítják el a gyármentő programot 150 milliárd forintból.

Az interjú végén a kormányfő kiemelte, minden fiókban vannak tervek a munkahelyek megvédésére.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére