Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Magyarországnak előre kell mennie és nem hátra

888.hu

2021.12.21. 10:16

Orbán Viktor miniszterelnök több mint 3 órán keresztül válaszolt a kérdésekre a szokásos éves nagy nemzetközi értékelő sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor elmondta, hogy 2021 két dologról szólt: a vírus elleni küzdelemről és a gazdaság újraindításáról. Elmondta, együttérzünk azokkal, akik elvesztették a hozzátartozójuk. Emlékeztetett, tavaly csak karanténnal lehetett védekezni, idén viszont már oltás is rendelkezésre állt, így átállhattunk egy újfajta, oltásalapú védekezésre.

Győzni csak az oltással lehet”

– jelentette ki.

A kormányfő mondta, Európában az elsők között értük el a lakosság beoltásának 60 százalékát. Most a hangsúly a megerősítő oltáson van, illetve az 5-11 évesek beoltásán. A harmadik oltások számát tekintve a népesség 32 százalékánál tartunk, az uniós átlag 21,5 százalék.

A gazdaságról szólva elmondta, a magyar védekezés mindent megelőző fontos eleme a nemzeti konzultáció. A gazdaság újraindítását nem segélyekre, hanem a munkahelyteremtésre alapozták. Közölte,

1700 milliárd forintot fordított a kormány beruházások támogatására, 1435 beruházás kapott támogatást.

Ennek köszönhető, hogy a foglalkoztatottság elérte a válság előtti szintet, a munkanélküliség 3,9 százalék – mondta.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

2022-ről szólva elmondta, jövőre 3 fontos dolog történik Magyarországon:

  • a 25 évnél fiatalabbak nem fizetnek szja-t, illetve visszaállítják a teljes 13. havi nyugdíjat,
  • folytatódik a védekezés, ami továbbra is oltásalapú lesz, ismertette a magyar vakcinakészletet, eszerint a van még 2,4 millió Pfizer-vakcina, 2 millió vakcina „a gyerekek oltására”. A miniszterelnök bejelentette, hogy az Európai Bizottság beszerzési programjának keretében Magyarország is igényelt a Pfizer kifejezetten az omikron elleni védekezésre fejlesztett vakcinájából 9,5 millió adagot, mely 2022-23 folyamán érkezik majd.
  • fontos a gyermekvédelmi népszavazás.

Orbán Viktor elmondta, Magyarország a bevándorlás és az LMBTQ-témákban nem az aktivisták és elitek nézőpontját veszi figyelembe, hanem népszavazás útján születnek meg a döntések.

Nem az elitek döntenek, hanem az emberek”

– jelentette ki.

Az európai energiaválságról szólva elmondta, az Európai Tanács ülésén éjszakába nyúló vitát folytattak. Elmondása szerint, az energiaválság miatt jövőre az EU-ban is hivatalos állásponttá fog válni az, hogy a nukleáris energia nélkül nem valósítható meg a klímavédelmi politika. Azt is várja, hogy a gázból nyert energia átmenetileg fenntarthatónak minősül majd. Közlése szerint, ma a bankok vagy nem adnak hitelt ezen beruházásokra, vagy pedig nagy felárral, ezért ez megoldódhat majd.

.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy amikor az energiaárak magasan vannak, akkor a rögzített áras rendszer megvédi a családokat. Ma bizonyos energiaforrásokat extra adóval sújtanak, így ha egy erőmű szénből állít elő áramot, akkor azért büntetést kell fizetni, mindez több országot sújt Európában. Hozzátette:

Brüsszel tervei szerint a gépkocsi-tulajdonosokat és a lakásokat is meg kellene adóztatni, itt egy gazdag-szegény törésvonal van Európában.

A nagy kérdés, hogy leszünk-e elegen ahhoz, hogy megakadályozzuk ezt tervet.

A migráció kérdéséről elmondta, egyre többen vannak Európában, akik azt mondják, hogy a megcélzott ország nagykövetségén adják be a menedékkérelmüket az adott személyek. Az eljárást a schengeni területen kívül kell lefolytatni – mondta Orbán Viktor. Világossá kell tenni, hogy akik védik Európa területét, azoknak meg kell téríteni a kerítésépítést.

Orbán Viktor arról is beszélt,

nyolc uniós ország mondta ki, hogy a nemzeti jog elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben.

Itthon az Ab kimondta, hogy a magyar határokat meg kell védeni, és így fenn fogjuk tartani a mostani határvédelmi rendet. Az Ab kimondta, hogy ezt a kormány nem teheti meg, hogy engedjen az uniós bíróságnak ebben az ügyben – mondta a kormányfő. A magyar alkotmánybíróság kimondta, hogy nemcsak a szabadság, hanem az emberi méltóságba az is beleértendő, hogy az egyén körüli kulturális szövet megváltoztatásához nincsen senkinek joga – ismertette Orbán Viktor

Magyarországnak előre kell mennie és nem hátra”

– jelentette ki a kormányfő.

Jönnek a kérdések

Orbán Viktor kijelentette kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése, de a miniszterelnök ezt el szeretné kerülni. Elmondta, mindent megtesznek ezért, hogy minél többen felvegyék a harmadik vakcinát. Közölte: a kórházi ellátás rendben van, az orvosok, nővérek nagyon jó munkát végeznek.

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy a magyarokon úgy lehet segíteni, ha növeljük a béreket és a nyugdíjakat. Mélyen tart a vita Brüsszel és Magyarország között a gyermekvédelmi törvény kapcsán, sem a gyermekvédelmi, sem az oktatási törvényt nem változtatjuk meg.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Városháza-ügy kapcsán elmondta,

amíg fideszes többség van az Országgyűlésben, addig a magyar parlament épületét nem adják el.

A kormányfő a jövőre esedékes köztársasági elnökválasztás kapcsán elmondta, hogy

Novák Katalint, a családokért felelős tárca nélküli minisztert jelölik köztársasági elnöknek.


Orbán Viktor a pedagógusok béremelésével kapcsolatban közölte, a 10 százalékos emelés nem oldja meg a problémáikat. Változtatni kell, vagy folyamatos emeléseket hajtanak végre, vagy egy átfogó emelés lesz. A kormányfő az utóbbit tartja jónak, de a gazdaság teljesítményétől is függ.

Konkrét jövőbeli számokat nem mondok, de bérrendezésről is kell dönteni”

– fogalmazott a kormányfő.

A francia elnökválasztás előtt nem fogunk egyetlen uniós frakcióhoz sem csatlakozni – mondta Orbán Viktor.

A BBC-nek Orbán Viktor elmondta, ha nincsen kerítés, akkor nem tudjuk megvédeni az országot, és a kerítés maradni fog. Közölte, nemcsak Magyarországot, hanem Ausztriát és Németországot is védjük. Az uniós főarám egy ideologikus szemüvegen keresztül nézi a migrációt, ami egy legitim álláspont, de ezzel mi nem értünk egyet – mondta a kormányfő. Brüsszel olyan szabályokat akar elérni, amik teljesen idegenek a realitásoktól – tette hozzá. Kijelentette: „nem fogunk változtatni az álláspontunkon”.

Orbán Viktornál nem merült fel Varga Judit miniszter felelőssége Völner Pál ügyében, nem ismer olyan körülményt, ami ezt megalapozná. Az ügyészség vizsgálja Völner Pál ügyét, és ezt követően lehet további lépésekről beszélni – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Egy másik kérdésre azt mondta a kormányfő, hogy a GVH vizsgálhatja, ha a gyorstesztek ára túlságosan magas itthon, és felmerül-e kartell gyanúja. Ha valaki méltányos akar lenni, akkor jó, ha visszagondol a vírus elejére, amikor senki nem tudott semmit, és így a legrosszabbra készültünk – mondta Orbán Viktor. Akkor azt mondták, hogy 8-10 ezer lélegeztetőgép kellhet, és akkor úgy döntötte ennek a kétszerese kell.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy Ukrajna kapcsán az igazodási pont Lengyelország és az unió miniszterelnökeinek a tanácsa. Az unió semmilyen biztatást nem adott Ukrajnának – tette hozzá. Igyekeztünk a mi orosz politikánkat leválasztani az orosz politikánkról, ezt nem mindig könnyű összehangolni – mondta Orbán Viktor.

Mind az MVM, mind a Mátrai Erőmű veszteségeit pótolni kell a magas energiaárak miatt – mondta kérdésre Orbán Viktor. A 2022-es évben esedékes néhány vásárlást (repülőtér) és fejlesztését átütemezzük – tette hozzá. A cél, hogy a jövő évi hiány tekintetében az uniós középmezőnyben legyünk – mondta a kormányfő.

Nem akarjuk kockáztatni a hazai stabilitást”

– mondta a kormányfő.

Magyarország egy fontos geopolitikai szempontból fontos ország, ezért érthető, hogy érdeklődés van ennek a területnek az ügyei iránt – mondta Orbán Viktor. A titkosszolgálati érdeklődés megnőtt a hazánk iránt, mert a magyar modell is érdekelt – tette hozzá. Nem akaruk ebbe az új hidegháborús rendszerbe beilleszkedni, vegyesen használjuk az eszközöket. Orbán Viktor az Origo azon kérdésre, hogyan alakulhatnak a német kapcsolatok azt mondta, hogy egyelőre nem történt konkrét kapcsolatfelvétel. Mindenképpen meg kell akadályozni, hogy a németek szankciókkal sújtsák a Boszniai Szerb Köztársaságot.

Ez nagyon komoly károkat okozhat a Nyugat-Balkánon” – vélekedett.

Senkinek nem jó ez a helyzet, ami a déli határon alakult ki migrációs helyzetben – mondta az Origo kérdésére. Azt szeretnénk elfogadtatni Brüsszellel, hogy az unió területén kívül kelljen beadni a migrációs kérelmeket. Orbán Viktor megismételte, hogy a Nyugat-Balkánon stabilitás kell, és ez nem megy a szerbek és Bosznia-Hercegovina nélkül. Hangsúlyozta: a szerb nemzet a Balkán kulcsa.

Egy másik kérdésre Orbán Viktor elmondta,

az EU-nak nincs jogalapja, hogy megakadályozza, hogy a helyreállítási alapból pénzt vegyünk fel.

Ez egy hitel, és ezért minden tagállam felelősséget vállal a hitelért. Az egész eljárás az unió egységével szembeni teljes szabotázs – tette hozzá. Rövidlátó, pártpolitikai befolyás alatt bizottsági döntésről van szó ebben az esetben– mondta a kormányfő. Az EU jövőbeli nagy projektjeit ássa alá ez az uniós eljárás. 1,4 milliárd euró utalás érkezett Brüsszelből Magyarországra az utolsó negyedévben, tehát a többi program rendeben zajlik. Mindez azt mutatja, hogy az RFF esetében politikai akcióról van szó, hogy ne a mostani kormány legyen hatalmon. Orbán Viktor Junckert nevezte a legnagyobb bűnösnek abban, hogy az Európai Bizottság politikai testület lett.

Orbán Viktor egy másik kérdésre azt mondta, hogy a feles többséggel való alkotmányozás komolytalan dolog, és visszaadja a diplomáját, ha ez megtörténik. Szerinte ez egy politikai blöff.

20-30 éve dolgozom azért, hogy a Kelet-Nyugat törésvonal eltűnjön – mondta egy másik kérdésre a kormányfő. Nemcsak katonai, hanem kulturális értelemben is megszállták Európát az amerikaiak és a szovjetek. Mi ellenálltunk a szovjet elnyomásnak, és a nemzeti identitásunk megmaradt. A bennünket kulturálisan átformáló hatásoknak ellenálltunk –tette hozzá.

Jön Gyuri bácsi, és nem egyedül jön, hanem hozza az összes haverját”

– mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor.

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy Brüsszelben már egyre többen meg akarják állítani a migránsokat, de a hatályos szabályok 2015 előttiek. Csak úgy lehet feloldani a helyzetet, hogy megváltoztatjuk a szabályokat.

Orbán Viktor egy újabb kérdésre azt mondta, hogy az RFF esetében nagyobb átláthatóságot szeretne a magyar fél mint a bizottság. A kormányfő arról is beszélt, hogy az ügyészség esetében nem jutottak megállapodásra, és Magyarország nem is akar változtatni, mert az ügyészség alkotmányos helyén nem kívánnak változtatni. Felidézte, hogy Németországban az ügyészség az igazságügyi miniszter irányítása alatt van.

Több fontos kérdésben jó lenne, ha alkotmányos védelem lenne, de a választások előtt ez nem lenne ízléses, ha megtörténne – mondta egy másik kérdésre Orbán Viktor. Szólt arról is, hogy nem csapják hozzá az Alkotmánybíróság által jóváhagyott ötödik kérdést a parlament által jóváhagyott korábbi négy kérdéshez a gyermekvédelmi népszavazás ügyében.

Orbán Viktor Márki-Zay Péter különféle kijelentéseivel kapcsolatos kérdésre azt mondta,

ilyet még nem látott a szakmában, és nem tudja elhelyezni azokat abban a koordináta-rendszerben, amiben ő gondolkozik.

Márki-Zay Péter és Bige László kapcsolatáról azt mondta, Magyarországon a jobboldal azt a felfogást követi, hogy az üzletet a politikát szét kell választani, míg a magyar baloldalon üzletemberek is csinálnak politikát, és a legutóbbi három baloldali kormányfő sikeres üzletember volt.

Valóban komolyan hisznek abban felelős vezetők, hogyha beengedik azokat, akik jönnek és összekeverik azokkal, akik ott élnek, abból jó lesz”

– mondta egy migrációt fírtató kérdésre a kormányfő. Orbán Viktor szerint mindez nagyon jelentős kockázattal jár, és mi azt szeretnénk, ha békén hagynának minket.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére