Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor: Magyarországon van a legtöbb oltásra alkalmas vakcina az unióban

888

2021.02.19. 08:25

A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút, amelyben többek között azt is elmondta, hogy egy nap alatt már 120 ezren töltötték ki az újraindításról szóló konzultációs ívet.

Orbán Viktor ismertette a frisst fertőzöttségi adatokat, amelyeket az operatív törzs reggeli ülésén kapott meg. Eszerint az új fertőzöttek száma 3000, az elhunytak száma 110, akiknek az átlagéletkora 75,2 év. Továbbá 4024-en voltak kórházban, lélegeztetőgépen jelenleg 352-en vannak.

Az adatok alapján azt állapította meg, hogy itt a harmadik hullám az országban, mivel a megbetegedések száma meredeken emelkedik. Elmondta, hogy most „veszélyes pillanatban” vagyunk, hiszen egyszerre van vakcina, oltunk is, az újraindításról szóló konzultáció is megkezdődött, már mindenki szabadulna, de itt a harmadik hullám.

Ismertette, hogy két görbe fut versenyt egymással: az egyik a vakcinával beoltottak görbéje, a másik az újrafertőzésé. Amelyik görbe gyorsabb lesz, az dönti el a sorsunkat. Ha az oltások gyorsabbak lesznek, többen kérnek vakcinát, akkor életeket nyerünk.

Ha a harmadik hullám görbéje lesz az erősebb, akkor baj lesz”

– jelezte.

Elmondta, hogy ha minél többen regisztrálnak az oltásra, életeket nyerhetünk. A magyar egészségügy kivételesen erős – utalt a környező országok fertőzöttségi adataira. Hozzátette, hogy az elmúlt egy évben próbára volt téve az egészségügy, amely kiválóan vizsgázott. Szerinte a kórházaink világszínvonalúak, így a magyar egészségügy bírni fogja.

Hozzátette: az elmúlt egy év fényében kimondható, hogy a kórházakban dolgozók összességében olyan teljesítményt nyújtottak, amely mérhető, és az egyéves folyamatos terhelés során számos emberi életet mentettek meg.

Ma jelentették a miniszterelnöknek az operatív törzs ülésén, hogy

ha 20 ezer covidos betegnek kellene kórházi ellátást biztosítani, akkor ezt meg lehetne oldani, hiszen nagyok a tartalékaink.

Elmondta, hogy tavasszal végigjárta a kórházakat, amikor meg tudta nézni, hogy hogyan alkalmazkodnak a veszélyhelyzethez az ápolók. Hozzátette, sokat kellett beöltöznie, hogy ne vigyen be fertőzést – ez nem volt egyszerű. Ehhez képzettnek kellett lenni, katonai precizitás volt szükséges, ami nagyon más, mint a normális egészségügyi ellátás idején, és ő látta, hogy ezt megtanulták.

Orbán Viktor szerint mindennap meg kell tanulni valami új dolgot, új kihívásokkal szembesülünk az életben, olyan gyorsan változik minden, hogy meg kell őrizni a tanulásra való képességet. Hozzátette, ez még inkább így lesz, ezért 60-70 év felett is meg kell őrizni a tanulási képességet.

Ebben a magyar egészségügy jól vizsgázott.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e elég vakcina, a miniszterelnök azt válaszolta, már 391 ezer embert oltottak be egyszer, de ez március elején fel fog futni 1,225 millióra. Április elejére 2 millió 582 ezer beoltott személy lesz – mondta Orbán Viktor.

Húsvétkor be fog következni, hogy akik már regisztráltak, azok be lesznek oltva”

– mondta, majd mindenkit arra biztatott, hogy jelentkezzen. Leszögezte, hogy az oltás önkéntes. Ha nincs olyan, amilyet szeretne, akkor majd értesítik, ha lesz olyan vakcina, amely megfelelő a számára. A miniszterelnök figyelmeztetett: ez mindenkinek a saját felelőssége, mivel itt a harmadik hullám, amely felfutóban van, ezért átgondolt és megfontolt döntésre van szükség.

Ismertette, hogy az Európai Unióban nálunk van a legtöbb oltásra alkalmas vakcina. Május végére 3,5 millióval több embert fogunk beoltani, mint a hasonló nagyságú országokban.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy már novemberben lehetett látni: ugyanolyan helyzet alakulhat ki a védőoltások tekintetében, mint a védőeszközök piacán, hogy vakcinaverseny lesz, és ezért kezdtünk tárgyalni az oroszokkal és a kínaiakkal. Nem érdekelte, mit gondolnak a többiek, csak magunkra kell figyelni, vállalni kellett a különutas kockázatot.

Kritizálhatnak minket, de aztán rájönnek, hogy nekik is kell”

– mondta. A németektől kezdve mindenki az orosz vakcina beszerzésén gondolkozik, és előrevetítette, hogy idővel a kínai vakcináról is tárgyalásokba kezdenek.

Arról, hogy a baloldal támadja az újraindításról szóló, hét kérdésből álló konzultációt, úgy fogalmazott: „baloldali reflex, hogy támadják”. Úgy véli, hogy Lenintől, Rákositól és Kádártól jön ez a politikai hagyomány a baloldalon, így ha hatalomról van szó, mindenkin átgázolnak.

Ha a baloldal úgy gondolja, hogy sikertelen lesz a jobboldali járványkezelés, akkor ennek hangot is adnak, és hatalmi szempontból ezt a politikát választják – mondta a kormányfő, majd hozzátette, hogy a hét eleji parlamenti ülésen is „sistergett a gyűlölet körülötte”.

Elmondta, örült akkor, amikor három hónapja megkapta a felhatalmazást, de úgy látja, hogy most az ellenzék ezt nem adja meg, tehát megtagadták az együttműködést, „a másik oldalra álltak”.
Hozzátette, látott már sok mindent, de most a baloldal túl messzire ment, hiszen itt életekről van szó.

A konzultációról elmondta, hogy a döntés felelőssége a kormányé, „ez alól nem lehet kibújni”. Hozzátette, hisz abban a megközelítésben, hogy az a jó döntés, amibe minél több embert be tudnak vonni.

Szólt arról is, hogy a nemzeti konzultáció révén minél több ember véleményének a megismerése a fontos, és azok beépítése a döntésekbe.

Ha letörjük a harmadik hullámot, akkor jöhet az újranyitás”

– tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta, a baloldal annak tudatában beszél sértő módon a konzultációról, hogy millióan vesznek benne részt.

Egy nap alatt 120 ezer ember töltötte ki a nemzeti konzultációt.

A miniszterelnök elmesélte, hogy „fantasztikus találkozó volt” Krakkóban a visegrádi négyekkel, akiknek az együttműködéséről azt mondta, hogy az már a XIV. században megkezdődött.

Majd hozzátette, hogy stratégiai szerepe van Szlovákiának, tőkesúlyuk pedig a lengyeleknek van.

Alapvető magyar gazdasági érdek, hogy közvetlenül össze tudjuk kötni a magyar és lengyel gazdaságot minél szélesebb vonalakon.”

 

Ezeknek az útvonalaknak a megépítése a közép-európai sikerek alapja.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a közép-európai országok Németország első számú gazdasági partnerei. Elmondta, hogy ma már senki nem becsüli le a V4-eket, hiszen „van teljesítményünk, a leggyorsabb technológiai fejlődés itt van, és itt a legalacsonyabb a munkanélküliség”.

A kormányfő szerint a nyugatiak biztonságban érezhették magukat több száz éven keresztül, mert a V4 védőbástyája volt Európának, de most megváltozott a helyzet a migráció miatt, amit engedélyeztek Nyugaton, „a hátsó kapukat kinyitották”.

A kulturális nyomás most nem Közép-Európa felől érkezik”

– tette hozzá. Nyugat-Európa biztonsága még mindig az unió külső határaitól függ.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére