Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktor válaszolt Demján Sándornak

Bertha László

2016.06.06. 17:58

A bankfelügyelet ellenõrzése alá rendeli a teljes takarékszövetkezeti rendszert az a törvényjavaslat, melyet hétfõn terjesztett a parlament elé a kabinet - közölte Orbán Viktor válaszlevelében Demján Sándornak.

A bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli a teljes takarékszövetkezeti rendszert az a törvényjavaslat, melyet hétfőn terjesztett a parlament elé a kabinet – közölte Orbán Viktor Demján Sándornak, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökének írt válaszlevelében.

Orbán Viktor a válaszában közölte, hogy a kormány politikájának eredményeképp az elmúlt hat évben a bankszektorban jelentős változások zajlottak le.

Visszavásároltuk és nemzeti kézben tartjuk a Magyar Külkereskedelmi Bankot, a Budapest Bankot, és tulajdonrészt vásároltunk az Erste Bankban is. A takarékszövetkezeti rendszer újraszervezése is ebbe a sorba illeszkedik.”

– írta a miniszterelnök, aki úgy folytatta, hogy a kormánynak a meggyőződése, hogy

egy újjászervezett, a megelőző évtizedek zavaros folyamatait tisztázó, megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkező és professzionális irányítással működtetett takarékszövetkezeti rendszer természetes részét adja az új magyar bankrendszernek.”

Orbán Viktor kijelentette, hogy a kormány sikeresnek ítéli, valamint lezártnak tekinti a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, a „kétes ügyletektől való megszabadítását” és feltőkésítését. A kormányfő jelezte azonban, hogy elfogadja a Demján Sándornak azt a véleményét, hogy a takarékszövetkezeti rendszer nem működhet megfelelő felügyelet nélkül.

Orbán Viktor azzal is egyetért, hogy a felügyelet szempontjából a magyar bankszektornak versenysemlegesnek kell lennie. Emiatt a kormány hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be, mellyel a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli, és megadja a bankfelügyeletnek azokat a jogosítványokat, amelyek garantálják a takarékszövetkezetek biztonságos, jogszerű és átlátható működését.

A miniszterelnök jelezte, hogy a kormány azt is ellenzi, hogy a takarékszövetkezetek további FHB-részvényeket vásároljanak. Ennek megakadályozására a szükséges lépéseket megteszik, a Demján Sándor nyílt levelében tudomására hozott feltételezett összefonódásokról alapos tényfeltárás után és kellő időben tájékoztatni fogja az OTSZ elnökét.

Demján állítása szerint, az Index-tulajdonos Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó FHB tőkeemelésénél bizonyos szövetkezeteket kényszerítettek, hogy a névérték hétszeresén vegyenek új részvényeket. Demján szerint bizonyos üzleti körök „céghálót szőnek a takarékszövetkezeti szektor köré”.

(MTI)


Ezt olvastad már?

  • Demján: Orbánt és a kormányt is félrevezették

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére