Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbán Viktort jóval többen kedvelik, mint a baloldal „új messiását”

888.hu, MTI

2021.10.19. 14:40

Hatalmasat bukna a balliberális tömb, ha ma tartanák a választásokat.

 

A Századvég Alapítvány legújabb elemzése szerint az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményeként Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere helyett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lesz a baloldal kormányfőjelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon, ezért megvizsgálták, hogy a magyarok Orbán Viktort vagy Márki-Zay Pétert látnák-e szívesebben a miniszterelnöki pozícióban.

A közvélemény-kutatás rávilágít, hogy

a válaszadók 51 százaléka a következő négy évben is a hivatalban lévő miniszterelnököt, Orbán Viktort látná szívesen a kormányfői pozícióban, míg Márki-Zay Péter megválasztását a megkérdezettek 41 százaléka támogatná.

A választ megtagadók és a bizonytalanok aránya 8 százalék.

A Századvég Alapítvány elemzése szerint a lakóhely szerinti bontás alapján kijelenthető, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje Budapesten népszerű, ugyanakkor – Karácsony Gergelyhez hasonlóan – a vidéki szavazókat kevésbé vagy nem tudja sikeresen megszólítani.

A felmérés szerint Márki-Zayt a budapestiek 54 százaléka látná szívesen kormányfőként, míg ez az arány a megyeszékhelyeken élőknél 42 százalék, a városok és falvak lakosságánál 37-37 százalék.

Ezzel szemben Orbán Viktor újraválasztását a fővárosiak 38 százaléka támogatná, továbbá valamennyi vizsgált vidéki településtípusnál a válaszadók több mint fele – a megyeszékhelyeken élők 52 százaléka, a városok és falvak megkérdezettjeinek 54, valamint 56 százaléka – a 2022-es választásokat követően is a jelenlegi miniszterelnököt látná szívesen az ország élén – írták.

(Kép forrása: Századvég)

 

Az elemzésben emlékeztettek, hogy Karácsony Gergely májusban jelentette be hivatalosan a jelöltségét, akkor a Századvég kutatásának tanúsága szerint 50-42 arányban maradt le Orbán Viktor kormányfőtől a kétszereplős miniszterelnökpreferencia-mérés eredményei szerint.

Karácsony Gergely tehát kedvezőbb pozícióból indult, mint most Márki-Zay Péter

– jegyezték meg. Hozzátették: a főpolgármester a nyár folyamán veszített támogatottságából, végül pedig visszalépett a jelöltségtől.

A többszereplős kormányfőpreferencia-mérések eredményei minden esetben azt jelezték, hogy Dobrev Klára rendelkezik a leginkább elkötelezett táborral. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, ahogy az az előválasztás első fordulójában is kiderült, külön-külön nem, csak együtt birtokolt több voksot, mint Dobrev Klára – írta a Századvég Alapítvány.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére