Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orbánék helyrepofozzák a magyar légvédelmet is

Nagy Gábor

2018.12.21. 15:08

Helikopterek, csapatszállítók, futárgépek, tankok, önjáró lövegek, lõfegyverek, most meg a légvédelem. Mi lesz itt, kérem szépen?

A 888 számos cikkében kitért az elmúlt hetekben történt hadügyi fejlesztésekre.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program (Zrínyi 2026) végre látható szakaszába érkezett, s hol van még 2026! Felújított Mi-24-esek, Mi-8-asok és Mi-17-esek. Új könnyű, többcélú Airbus H145M típusú katonai helikopterek. Szintén új, közepes kategóriájú, többcélú Airbus H225M típusú katonai szállítóhelikopterek. Csapatszállító Airbus A319-esek. Dassault Falcon 7X típusú futárgépek. Zlin Z-242L típusú kiképzőgépek. Leopard 2 A7+ harckocsik és Panzerhaubitze 2000-es önjáró lövegek. Új, cseh licences, Magyarországon gyártott P-07 és P-09 típusú pisztolyok, BREN 2 típusú gépkarabélyok és SCORPION EVO 3 típusú géppisztolyok.

Csütörtökön pedig döntés született a SAMOC (egy légvédelmirakéta-vezetési rendszer) beszerzéséről is, amit szintén az Airbus szállít a Magyar Honvédségnek (MH).

Történelmi időszakot írunk, hiszen a balliberális kormányok által szisztematikusan lezüllesztett hadsereget tényleg elkezdték újraépíteni, méghozzá európai fegyverekkel. Felsorolásunk közel sem tökéletes (és csak az eszközökre koncentrál), mégis impozánsnak mondható. Míg a helikopterek, csapatszállítók, futárgépek, tankok, lövegek, lőfegyverek vásárlása is igencsak látványos beszerzésnek számít, mégis a Surface-to-Air Missile Operations Center (föld-levegő rakéta operatív központ), vagyis a SAMOC lehet az egyik legfontosabb fejlesztés az MH számára.

A SAMOC NATO-kompatibilis, így gyors, megbízható, pontos és egységes formátumú információszolgáltatásra képes.

Hazánk légvédelme ezzel a fejlesztéssel a lehető legrövidebb időn belül tud védekezni a kiemelten védett vagy egyéb fontos objektumokra, illetve az ország lakosságára veszélyt jelentő repülő eszközökkel, drónokkal, helikopterekkel, repülőgépekkel, rakétákkal szemben.

Az Airbus Defence and Space honlapján található közlemény azt írja:

„A SAMOC lehetővé teszi a földi telepítésű légvédelem (GBAD - Ground Based Air Defence) valós adatokon alapuló koordinációját az ország egész területén, […] és mint műveleti vezetés-irányítási rendszer, biztosítja az egymással együttműködő harcegységek koordinációját, s képes adatokat biztosítani a légvédelmi rendszereknek az esetleges ellenséges repülő eszközökről. Ennek érdekében a SAMOC a Műveleti Operációs Adatbázis releváns adatait szinkronizálja és osztja meg az egységek között, illetve továbbítja […] A rendszer jól hozzáilleszthető a már meglévő, vagy a jövőben felépítendő struktúrákhoz, egy későbbi magyar földi telepítésű légvédelmi rendszer (GBAD) első, kulcsfontosságú építőeleme lehet.”

A SAMOC beszerzését többéves egyeztetés előzte meg. Több NATO-tagállam, köztük Németország is ilyen légvédelmi rendszert használ. Az európai fegyvergyártó egyik vezetője, Martin Deister szerint

a Magyar Légierő a SAMOC-kal egy korábban már sikeresen telepített, harci helyzetekben kipróbált légvédelmi rendszerhez jut hozzá, amely már számos NATO-hadgyakorlaton bizonyította harcképességeit.”

Az új rakétavezető rendszer az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred működését modernizálja majd.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére