Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ötszáz milliós támogatás Rákosmentének a régió kőszínháza felújítására

Horváth K. József

2020.01.16. 18:28

Örömteli hírt osztott meg Facebook-oldalán Horváth Tamás, a főváros XVII. kerületének, Rákosmentének polgármestere. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma bruttó 500 millió forint vissza nem térítendő támogatásról döntött, amelyet az önkormányzat tulajdonában lévő Gózon Gyula Kamaraszínház felújítására fordíthat a városrész.

Ez nemcsak a kerületiek számára fontos, hanem az agglomeráció környékbeli települései lakóinak is, hiszen ahogy arrafelé hívják, a Gózon a régió egyetlen kőszínháza, ahova Maglódról, Pécelről, Ecserről is sokan járnak.

Ősbemutatói közül méltán volt népszerű például a Thuróczy Katalin: Cselédklozet, Janusz Glowacky: Antigoné New Yorkban, William Blinn: Hajnali mellúszás című darabja. Az ősbemutatók mellett számos vendégjátéknak adott otthont az egykor szebb időket látott épület. Saját előadásaik közül jó néhányat a határon túlra is meghívtak.

Horváth Tamás bejegyzésében felidézte, hogy a jelenleg már húsz éve színházként szolgáló épület fennállásának 110 éves története során eleinte báloknak adott helyet, aztán a második világháborút követően utcára került apácák szállás- és munkahelyeként szolgált, később varroda működött benne, majd a Gregor József Általános Iskola tornatermeként teljesített szolgálatot.

A színház húsz éve működik az öreg falak között, így nem lehet csodálkozni, hogy azok állagromlása okán nagyon is eljött az ideje a felújításnak.

A támogatás összegéből egyébiránt a jelenleg működő színház épületének felújítása, korszerűsítése valósítható meg, ezen belül a létesítmény homlokzatának renoválása, a nyílászárók cseréje, az épületszerkezet károsodásainak kijavítása, s a belső építészeti és épületgépészeti korszerűsítése. Az önkormányzat tervezi továbbá a nézőtéri székek cseréjét, valamint a színpadi hang- és fénytechnika korszerűsítését is.

Csodák csodájára, a kerületi ellenzék nem keresett kapaszkodót, hogy mondvacsinált kifogásokkal menjen neki a kormány kultúratámogató pénzügyi segítségének. Sőt, Lukoczki Károly, Rákosmente MSZP-s elnöke Facebook-bejegyzésében kifejezetten örömének adott hangot a hír hallatán. Mint írja, annak idején még anyagilag is segítette a színház létrejöttét, s méltatta Szabó Ágnes direktor elhivatott munkáját, aki az indulásától kezdve kitartóan, elhivatottan vezeti a teátrumot.

A támogatás odaítélésének azért van némi politikai pikantériája is. A szintén a kerületben lakó, s október óta a kultúráért felelő főpolgármester-helyettesként ténykedő DK-s Gy. Németh Erzsébet szó nélkül hagyta az örvendetes eseményt. Még arra sem méltatta, hogy egy kedvelési kattintással az interneten kifejezze rokonszenvét a színház új korszaka hajnalának első pillanataiban. Talán nem véletlenül maradt alul Horváth Tamással szemben a választáson októberben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére