Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rendkívül intenzíven terjed a járvány

888.hu - MTI

2020.10.27. 15:35

A fiatalabb korosztályról átterjedt a járvány a középkorúakra és az idősebbekre – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A fertőzöttek ötöde 40–49 éves, 15 százalékuk 65 évnél idősebb. Vigyázzunk az idősekre és a krónikus betegekre! – kérte az országos tiszti főorvos, hozzátéve, hogy a kontaktusok számát csökkenteni kell, akinek pedig tünetei vannak, az egyáltalán ne menjen közösségbe.

Megjegyezte: aki mégis rész akar venni valamilyen közösségi rendezvényen, az tartsa be az újonnan élete lépett szabályokat.
Hangsúlyozta:

a járvány megfékezésének leghatékonyabb eszköze a maszkviselés, a távolságtartás és a fertőtlenítés.

Figyelmeztetett, hogy csak együtt fékezhető meg a járvány, „közös a felelősségünk”.

Müller Cecília szólt arról is, hogy az egészségügyi ellátórendszer felkészült, akinek arra szüksége van, meg fogja kapni a gyógyulásához elengedhetetlen „magas szintű ellátást”.

Megismételte: az őszi szünet idején zajlik az iskolák fertőtlenítése, ahol korábban volt koronavírusos gyermek vagy tanár, ott a honvédség segítségével.

Müller Cecília elmondta,

a pozitív esetek körülbelül 20 százalékát a főváros területén azonosították”,

továbbá magas a pozitív esetek aránya Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A legkevesebb fertőzöttet a 43. héten is Tolna megyében diagnosztizálták.
Hozzátette, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala megyében megugrott, egy hét alatt több mint kétszeresére nőtt a fertőzöttek száma. Megjegyezte: Somogy megye az egyetlen, ahol a 43. héten kevesebb fertőzöttet azonosítottak, mint a 42. héten.

Kérdésre szólt arról is,

egyetlen adat sincs arról, hogy a várandós édesanya fertőzöttsége károsította volna a magzatot, ezért elég, ha a várandós, illetve szoptatós kismamák a mindenki másra is vonatkozó higiénés szabályokat betartják. Ugyanakkor szoptatás közben is fontos a maszkviselés, valamint a rendszeres kézfertőtlenítés, amennyiben pedig tejpótlásra van szükség, a cumisüveg fertőtlenítése.
Kiss Róbert alezredes közölte, hogy az Országgyűlés hétfői döntése értelmében módosultak a házi karantén elrendelésére vonatkozó szabályok és az ezek megszegése esetén alkalmazható szankciók.
A módosítás a három karanténfajta – a járványügyi megfigyelés, a járványügyi zárlat és a hatósági házi karantén – elrendelésével kapcsolatos adminisztratív könnyítéseket tartalmaz, illetve megváltoztatta az ezek megszegése miatt alkalmazható intézkedéseket.
A törvénymódosítás szabályozza a Magyarországra történő belépés során követett eljárást, a karanténlakás elhagyásának feltételeit, fertőzésgyanú esetén az orvos értesítésének folyamatát, a karanténkötelezettség alóli mentesülést lehetővé tevő egészségügyi vizsgálat szabályait, a karantén ellenőrzésének módját, valamint az ennek megszegése esetén kiszabható szankciókat
– sorolta az alezredes.
Fontos változás, hogy beutazáskor a rendőrrel közölni kell a karantén helyét és módját, emellett a beutazó kötelezhető a karantén ellenőrzésére szolgáló szoftver letöltésére is – tette hozzá.
A karanténszabályokat megszegőkre 5 ezertől 150 ezer forinting terjedő bírság szabható ki – közölte az alezredes.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére