Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rod Dreher: Az amerikai konzervatívok számára bátorító, amit Magyarországon látnak

888.hu

2021.06.29. 19:00

Az amerikai író, újságíró megjelentetett egy könyvet Szent Benedek válaszútján címmel, amelynek magyar kiadását hétfő este mutatták be a Mathias Corvinus Collegium (MCC) székházában. Művében a hagyományos keresztény nézőpontból bírálta az újkor nyugati kultúráját.

 

Ez a könyv talán nem is lehetne aktuálisabb máskor, mint napjainkban: az identitásküzdelmek, az intellektuális elbizonytalanodás korát éljük, az igaz és a hamis elhatárolása nem megy könnyen manapság”

– hangsúlyozta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, az MCC kuratóriumi elnöke a kötet bemutatóján. Hozzátette: Rod Dreher könyve azért is fontos, mert megmutatja, hogy Magyarország jó úton halad, és egy bizonytalan korban is tud a „béke szigete” lenni. A nemzet, a hit, a család, a lokalitás tisztelete olyan univerzális értékek, amelyek minden korban megvédésre méltóak, Rod Dreher könyve ezek mellett tesz hitet egy személyes történeten keresztül – mondta a politikus.

A Mandiner megírta, Orbán Balázs szerint az amerikai szerző munkájából azt a tanulságot lehet levonni, hogy Magyarországnak érdemes kitartania a jó úton, még akkor is, ha kívülről érkező „intellektuális gyarmatosító törekvések” megpróbálják ettől eltántorítani.

Boris Kálnoky, az MCC Médiaiskola vezetője, a beszélgetés moderátora kérdésére válaszolva Rod Dreher kifejtette:

az amerikai konzervatívok számára bátorító, amit Magyarországon látnak, hogy nem feltétlenül kell meghunyászkodni a baloldali törekvések előtt,

és Orbán Viktor akár Mark Rutténak, a holland miniszterelnöknek is bátran visszaszól. Mindezt a pedofilellenes törvény és a magyar–német Eb-mérkőzés kapcsán mondta el, kiállva a magyar törvény mellett.

Patrick J. Deneen politológus, az amerikai Notre Dame Egyetem professzora többek között a fogyasztói társadalom pusztító hatásaira hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy ez még nem a liberalizmus bukásának a jele, de a sikertelenségét jól mutatja.

A kutató szerint

számos szempontból inspirálódni lehet abból, amit Magyarország az elmúlt néhány évben letett az asztalra, például ahogyan a migráció kezelésével kapcsolatban képes volt józanul végiggondolni a helyzetet, még ha ez komoly konfliktust is eredményezett az EU-val.

A politológus hangsúlyozta a hagyományos család megvédésének fontosságát, hozzátéve azonban, hogy ennek nemcsak az ideológiai, hanem a gazdasági vetülete is fontos, ezért az amerikai gazdaságpolitikában családpolitikai szemléletre lenne szükség. Magyarországtól ezen a téren is sokat lehet tanulni – közölte Patrick J. Deneen.

A filozófus kifejtette: a magyar családpolitikát kifejezetten jó példának tartja, amit máshol is érdemes lenne alapul venni. Emellett az orbáni politika arra is jó példa, hogy a kis közösségekért és hagyományos értékekért politikai eszközökkel is érdemes fellépni, aktívan védelmezve őket. Ez az amerikai konzervatívok számára idegen ötlet, de a nagyvállalatok és globális kapitalizmus ellen igenis nyújthat védőernyőt az állam. Megjegyezte, hogy nem lenne szabad idegenkedni ettől a megoldástól.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére