Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Statisztika bizonyítja, hogy a migrációs válság óta jobban cseszeget minket az EU

M. Kovács Róbert

2020.07.06. 12:08

Az Európai Unió oldalát bújva hamar kiderül: a magyar kormány joggal állítja, hogy Brüsszel a migráció miatt vegzálja Magyarországot. 2015 óta nagyjából annyi kötelezettségszegési eljárást indítottak ellenünk, mint a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt összesen, ugyanakkor az eljárások felét nem tudták eredményesen lezárni.
Csak abban a statisztikában hiszek, amelyet én magam hamisítottam

– fogalmaz a Winston Churchillnek tulajdonított mondás, ezért a legautentikusabb forrást böngészgettük, hogy kiderüljön:

vajon alátámasztja-e a statisztika a magyar kormány azon állítását, miszerint az Európai Unió azért vegzálja Magyarországot, mert ellenáll a Nyugat-Európában általánosan elfogadott migrációs politikának.

Az Európai Unió kötelezettségszegési eljárásokban hozott határozatai lekérhetőek a szövetség honlapjáról, ezért az itt található dokumentumokat három különböző időszakra vonatkozóan kérdeztük le.

1. Hazánk EU-csatlakozása és a baloldali kormányok leköszönése között eltelt időszakra (2004. 05. 01.-2010. 05. 29.) vonatkozóan;
2. a második és harmadik Orbán-kormány időszakát felölelő első 5 évre vonatkozóan, a 2015 júniusában kirobbant európai migrációs válság kezdetéig (2010. 05. 30.-2015. 06. 30.);
3. illetve a migránsválság kezdetétől napjainkig (2015. 07. 01.-2020. 06. 30.) tartó időszakra vonatkozóan.

A churchilli idézet jegyében pedig a számadatoknak még az azokat előállító EU-t is meg kellene győzniük, hogy megindított eljárásaik és azok eredményessége igenis összefügg a migrációs konfliktus időszakával.

Azt követően, hogy hazánk csatlakozott az unióhoz,

a baloldali kormányok regnálása alatt összesen 92 olyan kötelezettségszegési eljárást indított a Bizottság Magyarország ellen,

amely túlmutatott azon, hogy a magyar hatóságok elmulasztották egy-egy európai döntés hazai bejelentését (az úgynevezett „non-communications” eljárások ugyanis inkább nevezhetőek adminisztrációs hibának, semmint jogsértésnek).

Az említett 92 eljárásból az uniós hatóságok 90-et eredményesen le tudtak zárni.

Ehhez képest az Orbán-kormányok első öt évében alig valamivel kevesebb eljárás indult, mint az előző három (!) szocialista kormány regnálása idején összesen. Ez idő alatt

82 alkalommal indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen Brüsszel, ám ezek közül arányaiban lényegesen kevesebbet, összesen csak 73-at tudtak eredményesen lezárni.

Az utolsó időszak adatai a leginkább árulkodók:

az elmúlt öt esztendőben ugyanis újabb 71 alkalommal támadta be uniós jogsértés vádjával Magyarországot az EU, ezekből azonban mindmáig csak 35 ügyet tudtak eredményesen lezárni.

Sőt: az ügyek láthatóan megszaporodtak azóta, hogy a 2018-as parlamenti választásokon ismét a migrációellenes Fidesz nyert,

a negyedik Orbán-kormány legutóbbi egy éve alatt 21 kötelezettségszegési eljárást folytatott le Magyarországgal szemben az unió, amelyekből eddig azonban mindössze 6 alkalommal tudtak jogi értelemben is értékelhető eredményt felmutatni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére