Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

SZFE-kancellár: Terrorizálják a sztrájkolók a bent lévőket

888.hu - MTI

2020.10.06. 12:52

Akármi történik szerda éjfélig, az erőszak, az erőszakkal való fenyegetés továbbra sem lesz eszköz, ugyanis gondolkodó és értelmes embereknek tekintjük a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületében tiltakozó fiatalokat – mondta az SZFE kancellárja.
Nem értünk egyet sem a követeléseikkel, sem az eljárás módjával, de tárgyalni szeretnénk a bent lévő oktatókkal és munkatársaikkal is”

– fogalmazott Szarka Gábor.

Az SZFE új vezetői vasárnap nyolcpontos javaslatot tettek, amelyben többek között

  • kétlépcsős bérfejlesztést,
  • az intézmény jövőjéről szóló, átfogó egyeztetést,
  • valamint az egyetemi épületek blokádját szervezők büntetlenségét ígérték, 

    ha azonnal befejeződik az intézmény dolgozóinak sztrájkja és október 7-ig az épületek blokádja.

A hallgatók képviselői hétfőn bejelentették: fenntartják a blokádot, az újonnan kinevezett vezetőség ajánlatát ultimátumnak tekintik és visszautasítják.
Szarka Gábor továbbá azt is elmondta, hogy a nyolcpontos javaslatuk alapvetően egy kompromisszum felajánlása, amely mind az egyetem munkavállalóinak, mind a hallgatóknak lehetőséget ad és előnyöket biztosít.
Elfogadtuk a sztrájkbizottság javaslatait, amelyeket a fizetésemelésre, valamint a munkarend visszaállítására tettek. A 15 százalékos emelést megtoldottuk azzal, hogy már szeptembertől számítva 10 százalékos emelést ígérünk, amelyet még karácsony előtt megkapnának a dolgozók. Megtarthatják azokat a vívmányaikat, fórumaikat is, amelyeket demokratikus úton elindítottak”

– sorolta a kancellár.

Mint mondta, a jelenleg helyzet az egyetem működőképességét veszélyezteti; a fejlesztések, kitűzött célok megvalósítása csak akkor történhet meg, ha a megfelelő vezetők elfoglalhatják hivatalukat, és megkezdődhet az érdemi munka.
Hozzátette: mintegy százötven dolgozó vár a kifizetésekre, „szerződések állnak halomban”, illetve teljesítésigazolásokat kellene aláírnia.
Szarka Gábor úgy vélte, a sztrájkbizottság által korábban megfogalmazott nyolc pontból hat nem tartozik a sztrájktörvény hatálya alá, mivel a fenntartó kinevezésével, jogi legitimációjával, az egyetem autonómiájával kapcsolatban felvetett témák nem szociális és nem gazdasági kérdések, így „munkavállalóként nekünk ezekről nem kell tárgyalnunk”.

A kancellár arról is beszélt, hogy az egyetem épületén belül a sztrájkolók „terrorizálják a bent lévőket, kiabálásig menő viták vannak, egyáltalán nem látszik az egység”.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére